Cinematografele din Cluj: unde vedem un film?

Cinema Republica. Cel mai cunoscut cinematograf din Cluj, Republica era pana in urma cu un deceniu al doilea din tara, dupa Patria din Bucuresti, ca numar de spectatori. Sala este mare, dar nu a fost renovata de multi ani; are sistem de sonorizare Dolby Surround, dar lipsesc investitiile in confort si aparatura digitala de proiectie. Este in proprietatea unei regii de stat, urmeaza sa fie modernizat si redenumit ca „Cinematograful Florin Piersic”, in onoarea marelui actor clujean.

Cinema Arta. Aflat si el in portofoliul RADEF, acest cinematograf s-a specializat in difuzarea unor filme de nisa, respectiv productii de arta apreciate de publicul rafinat. Sala este frumoasa, intr-o fosta cladire interbelica, dar din punct de vedere tehnic ar avea nevoie de imbunatatiri consistente.

Cinema Victoria. Acest cinematograf se afla in proprietate privata, dar firma care l-a achizitionat nu si-a dat interesul pentru a-l aduce la standarde moderne, astfel ca profitul obtinut de pe urma lui este foarte mic, avand ca sursa mai degraba inchirierea spatiilor aferente decat proiectia filmelor propriu-zise. Exista discutii privind preluarea sa de catre primarie, dar inca nu s-a ajuns la o concluzie.

Cinema City. Complexul cinematografic din Iulius Mall cuprinde 10 sali, din care 2 dotate pentru difuzarea de filme in format 3D; este foarte modern si popular, fiind relativ aproape de centrul orasului si la mica distanta de campusul universitar al FSEGA. Desi preturile sunt mai mari decat la cinematografele vechi de stat, totusi au un public mult mai numeros datorita conditiilor net superioare, a filmelor noi si a pozitiei din centrul comercial.

Odeon Cineplex. Cele 8 sali aflate in Polus Center ofera conditii foarte bune pentru vizionarea ultimelor aparitii cinematografice, sunt dotate cu tehnologie 3D si se afla in proximitatea food-court-ului, oferind spectatorilor o experienta placuta. Datorita localizarii intr-un mall, preturile sunt mai ridicate decat la salile clasice din oras; pozitia favorizeaza mai ales persoanele care circula cu masina personala, Polus aflandu-se la iesirea din Cluj spre comuna Floresti.

Cinematografele Favorit, Marasti, Dacia si Timpuri Noi sunt inchise de multi ani, in prezent fiind preluate de primarie, urmand a fi renovate; se cauta inca un concept care le-ar putea face profitabile, tinand cont de concurenta puternica a salilor de cinema din mall-uri si a filmelor pe DVD. Probabil se va alege tranformarea lor in sali multifunctionale, unde pe langa filme sa se poata organiza si diferite evenimente cultural-artistice sau conferinte, putand fi astfel inchiriate pentru diferite ocazii.

Mai exista sali de proiectie in cadrul diferitelor centre culturale din oras, dar nu am suficiente informatii despre ele pentru a le prezenta si nu au un program stabil ci organizeaza diferite evenimente periodic.

Voua care va plac?

47

Niciun răspuns

Scrie un răspuns