Un an are 52 de saptamani. Ce s-ar intampla daca ai citi cate o carte in fiecare dintre ele?
Probabil ca nu te simti suficient de bine pregatit in domeniul tau. Facultatea nu te-a ajutat prea mult, cursurile de acolo sunt rupte de realitate. Esti frustrat cand vezi ca studiile tale nu sunt apreciate de angajatori, ca toata lumea cere experienta, dar si ca nu esti suficient de tare pe nisa ta pentru a-ti deschide propria afacere. Ii admiri pe expertii din domeniul tau si te intrebi cum au ajuns sa stie atatea. Ti-e si frica sa-ti pui intrebarea daca ai putea fi vreodata ca ei.
Raspunsul este da! Gandeste-te putin: cat ai citit in liceu si in facultate? Ai citit macar 20 de carti in domeniul tau? Poate chiar 50? Cate dintre ele ti-au placut si cate ai fost fortat sa le citesti pentru a lua diverse examene? Cate dintre ele chiar ti-au folosit la ceva?
Dar daca ai citi o carte pe saptamana? Peste 50 de carti pe an! Intr-un singur an ai sti probabil mai multe in domeniul tau decat toti fostii tai colegi de scoala si decat majoritatea celor cu care lucrezi. In 3 ani, poti fi specialist in domeniu; in 5 ani, expert la nivel international.
Crezi ca e atat de greu? Ce inseamna o carte pe saptamana? Inseamna mai putin de o ora de citit pe zi! Fii sincer cu tine: chiar nu pierzi o ora pe zi facand lucruri inutile? Nu e deloc greu sa aloci o ora pentru citit, mai ales daca iti place domeniul tau. Beneficiile materiale si personale sunt foarte mari si nu vor intarzia sa apara. De ce sa stai frustrat zi de zi, enervandu-te ca nu iti permiti sa faci ce iti doresti, dar in loc sa incerci sa schimbi ceva continui sa pierzi timpul? O ora pe zi e putin; o carte pe saptamana e usor.
Se intampla ceva interesant cand citesti. Ti se largeste orizontul, dar in acelasi timp iti dai seama cat de putine stii de fapt. Fiecare carte iti raspunde la cateva intrebari si te face sa iti pui altele noi. Lectura poate da dependenta – una buna, de data asta.
Cunostintele sunt ca niste cercuri concentrice. Cercul mic cuprinde ceea ce stii deja. In afara lui se afla tot ceea ce nu stii. Cand citesti, cercul tau se largeste. Pe masura ce creste, marginea lui devine tot mai lunga, adica numarul intrebarilor pe care ti le pui este mai mare si devii tot mai constient cat de multe mai ai de invatat. Pe masura ce intelegi mai multe si esti tot mai putin ignorant, incepi sa te pricepi tot mai bine si la selectarea informatiei. Cu alte cuvinte, inveti cum sa inveti.
Pe masura ce citesti tot mai multe, in domenii variate, mai constientizezi ceva: ca toate se leaga intre ele! Ultra-specializarea intr-o singura directie inseamna de fapt sa-ti pui singur ochelari de cal. Nu poti progresa daca continui sa remixezi aceleasi idei; e timpul sa-ti largesti orizontul. Desi poate trainingurile profesionale te-au invatat altceva, nisa ta nu este independenta! Toate domeniile sunt interdependente; unele mai apropiate, altele mai indepartate.
Uneori e bine sa variezi domeniul lecturilor tale. Poate deveni plictisitor sa citesti despre aceleasi lucru timp indelungat. Daca ai adoptat sistemul “o carte pe saptamana”, poti incerca sa alternezi: o saptamana citesti o carte in domeniul tau, iar in urmatoarea una total diferita, fara o aparenta legatura. Poate fi chiar literatura; pe langa relaxare si alungarea plictiselii, e posibil sa te inspire, la fel cum intr-un brain-storming sunt acceptate idei ciudate fara aparenta tangenta cu subiectul, doar pentru a stimula creativitatea.
Cand ai cunostinte diversificate in multe domenii conexe, ti-e mai usor sa analizezi o problema, sa intelegi in profunzime in fenomen, sa vezi imaginea de ansamblu. Un specialist fara viziune are uneori tendinta de a “nu vedea padurea din cauza copacilor”.
Dupa ce ti-ai format un obicei din a citi si iti intra in reflex, creierul tau se conditioneaza pentru a primi si analiza noi informatii, devine mai antrenat si mai flexibil, ca si corpul tau dupa ce faci fitness. Pune tot timpul “lemne pe foc”, nu-l lasa sa se stinga! Acumularea, procesare si integrarea cunostintelor e ca si completarea unui puzzle: pe masura ce introduci mai multe piese, imaginea finala devine tot mai clara.
Cand cineva iti recomanda o carte ca fiind solutia la o problema, fii sceptic. Merita sa o citesti, mai ales daca ai incredere in persoana respectiva, dar sunt mici sansele ca o problema complexa sa fie rezolvata doar printr-o singura lectura. Autorul poate fi subiectiv, la fel si care ti l-a recomandat. Majoritatea problemelor au mai multe solutii, niciuna perfecta; e nevoie de cunostinte cat mai aprofundate pentru a stii ce sa alegi. Daca inghiti fara a mesteca ceea ce ti se serveste… e posibil sa nu te simti foarte bine dupa; dar daca stii ce sa alegi, poti adopta constient solutia care ti se potriveste tie cel mai bine.
Cand sa citesti? Atunci cand stii ca te poti concentra la asta, ca poti medita la ideile pe care le descoperi; eu prefer sa citesc seara inainte de culcare, cand sunt oricum prea obosit pentru a mai face altceva cu eficienta. E relaxant si poti intrerupe in momentul in care ti se face somn. Obisnuiesc sa tin un carnetel langa pat pe care notez idei care imi vin in timp ce citesc sau noaptea cand nu am somn.
Poti sa incerci si “cartile vorbite” (audio books); multora nu le plac, dar eu le consider foarte utile, iar daca ai versiuni lecturate chiar de autor sunt foarte ok. Avantajul lor este ca le poti asculta in timp ce te plimbi, cand faci sport, calatoresti sau astepti undeva. Poti umple astfel o multime de timpi morti, in care oricum nu ai avea altceva de facut.
O sa observi efecte colaterale pe masura ce citesti. Ti se va imbunatati vocabularul, vei reusi sa scrii mai usor si sa discuti lucruri mai interesante. Conversatiile tale vor deveni mai placute, iti vei dezvolta simtul umorului si vei prinde aluziile si glumele pe care le fac altii. Persoanele care nu citesc sunt mai rigide, le observi usor limitele cand vorbesti cu ele. E ca si cum te-ai inscrie la maraton dupa ce ai stat 5 ani pe canapea la televizor…
Deschide-ti mintea! E ciudat ca sunt mai multi oameni constienti de nevoia exercitiior fizice decat a celor intelectuale. Lectura inseamna sa-ti exersezi creierul. Majoritatea oamenilor nu citesc aproape nimic dupa ce termina liceul si/sau facultatea. E foarte usor sa intri in top, in grupul restrans al celor care citesc si inteleg mai bine cum functioneaza lumea din jurul lor. Sa fii sus nu inseamna neaparat sa ai mai multi bani decat restul, ci sa ai mai multe cunostinte. Informatia bine folosita va aduce si banii.
In plus, sa citesti e foarte usor. Mult mai usor decat sa mergi la sala de sport. E o relaxare si o placere; acum un secol, cand nu exista televiziune si internet, era una din principalele forme de distractie. Nu te lasa descurajat de mistourile celor din jur; multi desconsidera cititul pentru ca au fost obligati sa ingurgiteze carti tampite la scoala. Dar daca esti destept si stii sa selectezi, poate fi foarte interesant. Iar pe masura ce citesti, vei stii tot mai bine sa alegi ce citesti.
Nu trebuie sa-ti restrangi interesul doar la carti; poti participa la seminarii, cursuri si traininguri, poti citi reviste, articole si bloguri, poti purta conversatii foarte interesante cu mentori, colegi sau persoane oarecare. Si in niciun caz nu trebuie sa eviti subiectele delicate si sa citesti doar autori care iti dau dreptate! Uneori ai mai multe de invatat de la un text sau o persoana care iti contrazice convingerile, iar studiind astfel perspectiva ta se largeste si mai mult.
Ai libertatea de a alege. Totul depinde doar de tine.
calin
27 noiembrie 2010foarte motivant, acuma dupa ce am terminat de citit articolul, am realizat niste lucruri pe care nu le-am luat in considerare. An un eBook reader de o jumate de an si am citit doar o carte. Fitness fac o ora pe zi. Da, si mintea trebuie luata in considerare. Ar trebui pusa pe primul loc. Gata, ma arunc in pat ca am downloadat Maitreyi 😀 😀