Cum functioneaza horoscopul?

Ce inseamna “horoscop”? E convingerea unor oameni ca cele 12 zodii (care sunt in corespondenta cu ceva astre, stele, constelatii sau ce-or fi) pot prezice viata lor. Adica perioada din an in care te-ai nascut iti influenteaza toata viata si poti oricand sa ghicesti cam ce se va intampla cu tine in urmatoarea perioada bazandu-te pe asta.

Voi ati facut vreodata un horoscop? Eu da. Prin liceu la un moment dat scriam la un ziar; mergeam la o bere cu prietenii si intre ragaituri aveam revelatii spontane legate de anumite zodii; culmea, toate prezicerile mele se implineau! Dar cum este posibil?!

Foarte simplu. Horoscopul nu spune de fapt nimic. Spune generalitati, truisme, lucruri banale si suficient de cuprinzatoare, astfel ca oricine sa se regaseasca in ele in mare masura. S-au facut numeroase teste in privinta asta (sociologice, ca stiintifice nu prea avea sens sa se faca, telescoapele nu au sesizat vreo intentie malefica a “astrelor” legate de anumite persoane care nu s-au nascut cand trebuia). Toate indica foarte clar ca nu exista niciun fel corelatie intre perioadele anului si destinele persoanelor.

Dar nu are rost sa ma credeti pe mine sau pe altii. Faceti voi propriul test! E usor. Luati un ziar monden de cacat. Tabloidul ala din care va cititi de obicei horoscopul. Mergeti la 10 prieteni de-ai vostri. Nu le aratati ziarul. Intrebati-i ce zodie sunt. Apoi cititi-le ce zice horoscopul pentru o alta zodie. Intrebati-i daca se potriveste. Sau contactati-i a doua zi, poate erau niste predictii despre viitor. Nu-i asa ca vreo 7-8 dintre ei v-au confirmat? Puteti incerca cu mai multi, cu cat e mai mare esantionul cu atat sunt mai bune sunt rezultatele.

Deci cum se scrie un horoscop? Sa va dau un exemplu:

“Maine vei merge undeva. Te vei intalni cu cineva. Vei primi ceva. Vei da ceva. Te va cauta cineva. Esti putin confuz in relatia ta datorita lipsei de comunicare cu partenerul. La serviciu, excesul de nervozitate te impiedica sa obtii rezultatele dorite. In familie ai parte de armonie dar nu e indicat sa-i neglijezi pe cei dragi. Daca calatoresti fii precaut, e posibil sa ai un accident de circulatie. Evita speculatiile financiare si vei avea de castigat.”

Nu-i asa ca cele de mai sus se aplica aproape zi de zi, oricui?

Nu te mai lasa fraierit. Nu te mai complace citind horoscopul. Nu te mai minti singur ca o faci doar de distractie. Niste loseri castiga bani de pe urma ta in felul asta. Nu ajuta la raspandirea unor convingeri gresite. Invata oamenii sa-si ia destinul in propriile maini. Intelege ca o viata mai buna depinde de tine si numai de tine. Fii puternic, da-le dracului de astre!

25

8 Răspunsuri

 1. x
  4 octombrie 2009
 2. Adrian
  4 octombrie 2009
 3. x
  4 octombrie 2009
 4. Adrian
  4 octombrie 2009
 5. cady
  5 octombrie 2009
 6. x
  5 octombrie 2009
 7. Adrian
  6 octombrie 2009
 8. cady
  7 octombrie 2009

Scrie un răspuns