Despre fantome, stafii, vedenii si strigoi

Despre fantome, stafii, vedenii si strigoi

Fantomele sunt cica niste aparitii ale unor oameni morti, de obicei rude apropiate sau persoane care au locuit intr-un anume loc. Li se mai spune spirite, duhuri, naluci, strigoi sau aratari. Fantomele au existat in majoritatea culturilor, inca din antichitate. “Cartea egipteana a mortilor” vorbeste despre ele, iar Biblia trece la alt nivel si apare conceptul de spirit (sau duh), pe care biserica se straduieste sa-l diferentieze de chestiile asemanatare din multe alte mituri.

Ideea de fantoma pleaca de la incercarea de a separa constiinta (sau mintea, sufletul, spiritul) de corpul fizic. Acest concept e foarte larg raspandit, parand sa fie o consecinta inevitabila a evolutiei lui homo sapiens pe panta inteligentei. De aici pleaca o multime de religii si superstitii.

Binenteles, nu exista nici o dovada a existentei lor. Majoritatea cazurilor au explicatii relativ simple, fiind fenomene fizice pe care victimele nu le cunoasteau sau fraude. Cazurile ramase fara explicatie nu au dovezi concludente, nu pot fi reproduse si deci este foarte greu de gasit o explicatie stiintifca cu date insuficiente. Exista organizatii care se ocupa de investigarea acestor cazuri si chiar premii pentru cei care pot dovedi ceva. Evident, inca nimeni nu a reusit.

Ce explicatii au fantomele? Sunt mai multe: lipsa de educatie, lipsa de cunostinte stiintifice de baza, dorinta de a iesi in evidenta, ignoranta, speranta de a avea acces la un fenomen la care cei din jur nu au, dorinta de a reintalni persoane dragi disparute, goana dupa profit, spiritul de fronda, dorinta de epatare…

Fantomele au fost la moda in Anglia, unde exista si azi de vanzare castele “bantuite”. Hollywoodul a exploatat masiv conceptul, producand mii de filme pe tema asta. 32% dintre americani cred in existenta fantomelor. Nu s-au facut statistici in Romania, dar prostia e mare si pe plaurile mioritice. E suficient sa cautati pe Youtube clipuri cu secvente de stiri de la televiziunile noastre si o sa va convingeti.

22

7 Răspunsuri

 1. calin
  23 mai 2011
 2. calin
  23 mai 2011
  • Adrian
   24 mai 2011
 3. Emilia
  2 iulie 2012
 4. Dan
  22 aprilie 2013
  • Adrian
   23 aprilie 2013
 5. Ana
  28 octombrie 2013

Scrie un răspuns