Cum sa-ti recastigi increderea dupa un esec major

Uneori te simti demotivat cand ai mai multe esecuri intr-o perioada scurta de timp sau unul de mari proportii. Solutia e totusi simpla: in urmatoarele cateva zile concentreaza-te doar pe proiecte simple, pe care stii ca le poti finaliza cu succes. Creste gradual dificultatea lor si recompenseaza-te dupa fiecare mica victorie. In scurt timp iti vei recastiga increderea si te vei simti capabil sa treci iar la proiecte mari si dificile.

Timpul in care iti poti reveni poate varia. Nu grabi lucrurile. Recapata-ti puterile pas cu pas. Savureaza fiecare mica victorie, ofera-ti un mic premiu si treci mai departe, la urmatorul lucru pe care il ai de facut, care e putin mai complicat decat precedentul. Daca se intampla ca unul dintre acestea sa nu-ti reuseasca, ramai la acelasi nivel sau incepe iar de la nivelul mai mic. Nu te descuraja: cu totii avem esecuri, chiar si in actiunile cele mai simple.

Un numar mare de mici succese se cumuleaza si se apropie de valoarea unuia mai mare; astfel, iti dau suficient curaj incat sa te apuci de o treaba complicata. Filosoful oriental Lao Tzu spunea ca „o calatorie de 1000 de mile incepe cu un singur pas”. Dar daca nu esti sigur ca poti face in siguranta 10 pasi, 100 de pasi sau 1000 de pasi, nu vei avea niciodata suficienta incredere incat sa pornesti pe acest drum. Cresterea treptata a dificultatii proiectelor tale e cea mai buna metoda de a progresa.

Nu iti imagina ca terbuie sa faci lucruri spectaculoase. Chiar si cele mai banale activitati domestice pot fi considerate mici „proiecte”. Sa speli vasele e extrem de simplu. Sa iti aranjezi biroul e putin mai complicat. Sa gatesti o masa pentru prietenii tai devine dificil. Iar sa faci curat in toata casa e o adevarata provocare. Iar acest gen de actiuni sunt comparabile cu cele „de birou”: oare nu e mai greu sa calci haine 2 ore decat sa printezi 3 coli, sa faci 4 oferte sau sa trimiti 5 mailuri? Daca folosesti logica lucrului la proiecte vei deveni mai organizat si-ti vei putea construi mai usor starea de auto-motivare.

Important e sa faci munca de calitate, sa incerci sa fii cat mai bun chiar si la cele mai triviale indeletniciri. Nu spun sa fii perfectionist tot timpul; uneori e absurd si neproductiv. Dar sa faci totul in asa fel incat la final sa fii multumit de tine. Tu esti cel mai important judecator al tau, ce spun altii conteaza prea putin.

Nu ignora importanta recompenselor. Ele te ajuta sa iti cresti motivatia. Dupa ce ai spalat masina si ai facut ordine in garaj, meriti o prajitura! (Daca vrei sa slabesti alege alt gen de premiu. 🙂 ) Prea multe joburi executate cu succes dar fara pauze si premii intre ele te pot descuraja iar, pentru ca stim cu totii ca unele dintre ele le facem pentru ca „trebuie”, nu pentru ca ne plac la nebunie. Alternarea intre munca si relaxare cu mici satisfactii este o forma foarte buna de auto-manipulare, intr-un sens cat se poate de pozitiv.

Iti doresc succes! Eu am terminat articolul, deci ma duc sa pap o felie de pepene. 🙂

9

Niciun răspuns

Scrie un răspuns