După cum probabil ştiţi, semnele diacritice sunt acele elemente specifice adăugate unor litere, care diferenţiază limbă română de celelalte. Literele deosebite din limba noastră sunt: ă, â, î, ş, ţ. Discuţia despre diacritice a început încă de la apariţia primelor calculatoare personale, în urmă cu vreo 30 de ani. Pe atunci, setul standard de caractere (ASCII) cuprindea doar 256 de semne, mult prea puţine pentru a afişa toate alfabetele de pe glob, astfel că exista suport nativ doar pentru engleză şi câteva limbi vest-europene. Pentru a folosi literele specifice limbii române, a fost nevoie de o extensie a acestui set de semne. În prezent, standardul Unicode, care cuprinde 65.536 semne, este aproape generalizat, iar prin el se pot reprezenta toate limbile scrise de pe Terra.
În urmă cu câţiva ani era dificil să scrii cu diacritice româneşti, chiar dacă calculatorul permitea reprezentarea lor. În prezent, majoritatea utilizatorilor români folosesc o variantă a sistemului de operare Microsoft Windows. Aici e simplu să introduci caracterele speciale mioritice, dar numărul de tastaturi româneşti (care să aibă aceste litere imprimate pe taste) este încă mic. Soluţia în Windows este să comuţi între tastatura standard americană şi cea românească, astfel că un grup de taste de langă Enter va fi folosit pentru semnele româneşti.
Mie nu-mi place această variantă, pentru că nu este deloc intuitivă. Nu vezi pe taste ce reprezintă şi se modifică semnificaţia multor alte taste, astfel că este greu de reţinut noua configuraţie. Majoritatea românilor schimbă de la un tip de tastatura la altul în timp ce scriu, de numeroase ori, dar consider că este destul de dificil şi îţi îngreunează munca. Chiar şi cu scurtătura standard (alt+shift în stânga) tot pierzi mult timp.
Soluţia mea pentru Word este să-mi setez propriile scurtături pentru literele româneşti. Astfel, am Alt-a pentru ă, Alt-z pentru â, Alt-i pentru î, Alt-t pentru ţ şi Alt-s pentru ş. Pentru lieterele mari folosesc Ctrl in loc de Alt. În acest fel, toate tastele rămân la valorile lor normale, afişate pe tastatură, iar noile combinaţii sunt intuitive şi uşor de învăţat. Viteza de lucru e mult mai mare decat pe stilul vechi, cu comutarea permanentă de la un tip de tastatură la celălalt. În caz că vă întrebaţi, în Word poţi seta shortcuturi pentru semne mergând la Insert – Symbol, iar pentru fiecare caracter de acolo se poate defini combinaţia de taste dorită.
Pentru web, unele persoane susţin că nu are rost să folosim diacritice, deoarece paginile ar fi văzute mai prost în motoarele de căutare. Poate era adevărat cu ani în urmă, dar azi toate search-engine-urile importante suportă diacriticele şi fac conversia automată între literele speciale şi corespondentele lor standard. Motivul pentru care majoritatea site-urilor nu au diacritice este comoditatea creatorilor lor şi a celor care pun conţinut pe ele. Toate browserele moderne pot afişa fără probleme literele româneşti, iar setarea în HTML a specificaţiei că pagina este în limba română este uşor de făcut. În plus, recent s-a introdus posibilitatea scrierii adreselor web cu diacritice, ceea ce va mări şi mai mult aria lor de acceptare.
De ce merită să scriem cu diacritice? De ce am început şi eu să o fac pe acest site? Pentru că textul e mai frumos, mai uşor de citit, mai accesibil pentru vizitator şi mai corect. Folosirea diacriticelor dă o notă de eleganţă şi profesionalism, arată faptul că nu ne-a fost lene să respectăm nişte standarde, că suntem perfecţionişti şi mergem până la capăt în efortul nostru de a produce un material de calitate. Când scriem de mână un text ni se pare firesc să folosim diarcritice; dacă a devenit mult mai simplu să facem acest lucru pe computer, de ce nu am încerca?
Razvan
10 februarie 2011Eu am găsit un progrămel care se numeşte ROPS sau Română cu alt dreapta. Acesta nu face decât să instaleze în Microsoft Windows un nou input language care păstrează structura default (cea în engleza) dar adaugă combinaţiile cu alt dreapta pentru diacritice. Ideea este că aceste combinaţii de taste sunt disponibile în toate aplicaţiile, nu numai în Microsoft Office.
Lista de combinaţii este cam aşa:
alt dr + a = ă
alt dr + q = â
alt dr + t = ţ
alt dr + i = î
alt dr + s = ş
Adrian
10 februarie 2011Da, e faina solutia asta pentru ca o poti folosi oriunde in Windows, nu doar in Word.
picsel
11 februarie 2011Dacă scrii suficient de des cu diacritice, cu siguranță îți va fi mai comod să folosești tastatura standard mapată sub ISO. Cea cu diacriticele pe semnele de punctuație din jurul tastei „Enter”.
Dincolo de asta, dacă obișnuiești să scrii mult la PC, ajungi să nu te mai uiți la tastatură, ceea ce înseamnă că nu contează ce scrie pe taste, ci doar funcția lor, pentru că intuiești poziția reflexiv, și cu ajutorul elementelor embosate de pe tastele F și J 🙂
Mă bucur că ai decis să folosești diacritice. Limba română se scrie corect numai așa. Dar dacă tot ești pe drumul ăsta, încearcă să te obișnuiești cu diacriticele corecte, ș și ț cu virguliță în loc de sedilă. Ș-ul cu sedilă nu există în limba română, iar ț-ul cu sedilă nu există de niciun fel.
Am aflat de articolul tău de pe Twitter.
Razvan
11 februarie 2011Nici eu nu ma uit la tastatura cand scriu dar am folosit layout-ul in engleza atatia ani. Schimbarea la cel in romana este la fel de incomoda ca si incercarea de a scrie cu mana stanga, fiind dreptaci.
picsel
11 februarie 2011Lucian,
maparea sub ISO se referă la funcția software a tastelor, nu la forma sau dimensiunea lor. Adică tastatura românească standard pe ultimul ISO are Z-ul, Y-ul, punctul, virgula, @-ul și majoritatea semnelor la locul lor, iar cele mai rar folosite precum parantezele ascuțite sunt înlocuite de ; și : în locul cărora se află semnele cu diacritice.
Celelalte semne care apar pe taste (în poziția 3 și 4) se afișează în combinație cu tasta AltGr (cea din dreapta), respectiv Shift+AltGr.
Cât despre incomoditatea schimbării, e discutabilă în raport cu valoarea adusă. Ca orice proces de schimbare, implică o obișnuire ce nu e niciodată comodă, doar utilă sau inutilă.
Eu îți propun un exercițiu de 10 zile în care scrii peste tot pe unde poți astfel; inclusiv pe mobil sau pe messenger. Apoi poți decide cât de ușoară a fost trecerea 🙂
Există foarte puține limbi care nu folosesc diacritice. Până și engleza le utilizează în cuvinte precum „naïve”, dar sunt suficient de rare încât putem spune că e o limbă care nu le folosește.
Adrian
11 februarie 2011N-ai citit articolul, asa-i?
picsel
18 februarie 20111. Ai fi suprins să afli că greșești. Firefox deține aproape 40% din cota de piață din România, urmat de IE8 cu cca 25% și probabil Chrome conform trendurilor din Mai 2010.
2. Aici ai dreptate, dar nu poți folosi asta ca un contra-argument.
3. Orice instituție de stat este _obligată de lege_ să folosească diacriticele. După „scandalul” cu corupția din vămi, la ce te mai aștepți din partea oficialilor?
4. Probleme mari ai fi avut acum 4-5 ani. Acum cel mult ai probleme de afișaj. Sondajul făcut anul trecut de către Wikipedia a relevat faptul că procentul celor care au probleme cu afișarea diacriticelor este neglijabil. Mai mult, studiul a fost făcut pentru diacriticele corecte, cele cu virguliță, care, într-adevăr, au o răspândire mai scăzută. Cu toate acestea…
În general e bine să ții cont de ansamblu, nu de detalii. Un om scrie, o mie citesc.
Adrian
18 februarie 2011De acord cu tine. E ca si cum ai face site-uri pentru rezolutia 800×600 cand aproape nimeni n-o mai foloseste…
picsel
18 februarie 2011Mesajul de mai sus era ca răspuns pentru VinȘiEu (Evenimente).
O completare la punctul 3. Faptul că instituțiile sunt obligate de lege mă face să întorc ce ai zis: „ceva logică tot există, nu?” 🙂
Adrian
18 februarie 2011Multumesc! Sa stii ca admin=Adrian. 🙂
Adrian
18 februarie 2011Eu as cauta un voluntar care sa puna diacritice la vreo 400 de articole… se ofera cineva? 😀
Adrian
4 martie 2011Motoarele de cautare echivaleaza automat caracterele cu diacritice cu corespondentele lor fara diacritice, deci nu ar trebui sa fie o problema.
Adrian
12 aprilie 2011Nu are cum sa functioneze 100% un soft care pune diacritice, pentru ca exista multe cuvinte diferite care fara diacritice se scriu la fel.
alexandra
28 aprilie 2011este dar cum faci rost de acest program ? ca ma sacaie aceste diacritice!
Diacritica
5 mai 2011Da, platesti si se rezolva.
picsel
12 iulie 2011Dan, nu este „mult mai simplu” să scrii fără diacritice, ba chiar pot să-ți spun că nu este nici „mai simplu”. E pur și simplu felul în care te-ai obișnuit.
Când ai început să scrii la calculator, crede-mă că, deși nu reții, ai avut tendința să cauți diacriticele și să le folosești. Pentru că așa ai scris vreo 15 ani sau mai mult (cât ai stat în școală), pentru că așa vorbești etc.
Treptat, te-ai obișnuit să scrii fără ele. Astăzi ți-e mai simplu ție să scrii fără ele, dar nu este mai simplu să scrii fără ele.
Îți pot spune că după ce m-am obișnuit să scriu cu ele, îmi este mai greu să nu le folosesc. Îți pot garanta că dacă facem un test, scriu la fel de repede cu diacritice ca oricine altcineva care nu le folosește.
Ai fi surprins să vezi cât de ușor este să faci asta. Într-adevăr, un om merită respect pentru că are răbdare să învețe să facă asta. Dar după ce a învățat (în maxim 2 săptămâni), totul e la fel ca înainte, doar că mai bine, mai corect, și, poate chiar mai simplu 🙂
Ovidiu
5 octombrie 2011Este întradevăr incomood la început.
În liceu mi-am propus să încep să scriu corect pe calculator tot timpul, indiferent ce și unde scriu.
Într-adevăr a fost greu la început, dar pe vremea aceea foloseam Yahoo messenger pentru a discuta cu prietenii și am profitat de ocazia aceea pentru a mă obișnui să scriu CORECT.
Am aflat de diacriticile corecte și am făcut tot posibilul să le folosesc. Din păcate Windows nu prea oferă posibilitatea aceasta decât de la windows Vista încoace.
Pentru mine nu este o problemă deoarece folosesc Ubuntu linux de foarte mulți ani și aici am avut de la început posibilitatea de a scrie corect de la început.
Am învățat unde și cum găsesc toate caracterele și simbolurile de care am nevoie și folosesc doar tastatura în limba română. (folosiți tasta AltGr (alt dreapta) individual sau în combinație cu shift pentru toate butoanele de pe tastatură, vedeți ce găsiți) Combinațiile sunt exact la fel și pe windows, doar că aici am garanția că de fiecare dacă când apăs tasta Ș îmi apare Ș cu virgulă și nu cu sedilă.