Cum se creeaza un shortcut la un program

Vrei sa pui o iconita pe desktop prin care sa-ti lansezi mai usor o aplicatie. Cum se face asta?

In primul rand trebuie inteleasa diferenta mare intre un program in sine si o scurtatura la el; iconita e doar o legatura (ca un link pe net) prin care porneste programul, nu conteaza ce faci cu ea, acesta nu este afectat. Evident, nu e suficient sa stergi un shortcut pentru a dezinstala o aplicatie!

De obicei, cand instalezi un program nou te va intreba daca vrei un shortcut pe desktop; daca nu face asta, sunt sanse mari sa-si creeze un grup in meniul tau de Start; cauta acolo programul, cand ai ajuns la el fa click dreapta, Copy, apoi du-te pe desktop, click dreapta, Paste; ar trebui sa-ti apara in acest fel scurtatura pe desktop.

Daca programul tau nu apare nici la start, trebuie sa-l localizezi pe hard disk; ai nevoie de fisierul executabil care va porni, acesta are de cele mai multe ori extensia .exe. Cauta-l pe disc sau foloseste Search; cand ajungi pe el, click dreapta, Copy, apoi pe desktop click dreapta, Paste Shortcut. Mai este si varianta cu click dreapta pe fisier, Send To – Desktop (place shortcut).

In acest fel iti poti face legaturi la orice fisier, nu doar la programe, chiar si la documente, melodii, imagini, clipuri etc. Nu uita ca la toate se aplica acelasi principiu: linkul nu afecteaza fisierul original, poate fi sters sau mutat oriunde.

Pentru a schimba numele unui shortcut de pe desktop, click dreapta pe el si Rename sau cand este selectat apasa F2. Uneori pe desktop s-ar putea sa ai si documente propriu-zise; pentru a face diferenta intre ele si scurtaturi, tine minte ca cele din urma au o sageata in coltul din stanga-jos din iconita.

In anumite cazuri speciale, unele programe nu merg corespunzator. Poti sa rezolvi cateodata aceasta problema editand shortcutul lor, cu click dreapta pe el – Properties. De aici se poate schimba directorul in care sa porneasca, daca vor rula in fereastra sau pe tot ecranul, daca au nevoie de o rezolutie mai mica, daca sunt facute pentru versiuni mai vechi de Windows etc. Tot de aici se poate schimba si iconita, poti folosi chiar si modele proprii daca vrei. E recomandabil sa cauti pe net detalii despre ce trebuie sa schimbi inainte de a te apuca. Oricum, daca ai stricat din greseala un shortcut si nu il mai poti repara, pur si simplue sterge-l si fa altul nou in locul lui.

Inca un mod de a crea scurtaturi pe desktop este cu click dreapta pe el – New – Shortcut si de acolo urmezi instructiunile, ti se va cere sa localizezi fisierul la care sa duca linkul respectiv. Poti porni mai multe programe simultan dintr-o singura iconita; pentru asta trebuie sa faci un fisier de comenzi DOS (cu extensia .bat); pentru mai multe detalii cauta pe net, se gasesc tone de documentatii pe aceasta tema.

32

Niciun răspuns

Scrie un răspuns