De ce a pierdut Geoana?

Da, asta e intrebarea, nu de ce a pierdut PSD, nu de ce a castigat Basescu/PDL. De fapt Geoana a pierdut. Avea toate sansele sa castige. Trendul era in favoarea lui. Antipatia fata de Basescu, indusa de presa ostila, atinsese apogeul. Sprijinul pentru Geona era coplesitor, avea in spate PSD cu toata masinaria de partid, PNL, UDMR, independentii, pe Klaus Johannis, jumatate din PNTCD, trusturile de presa si o parte din intelectuali. Cu o saptamana inainte de alegeri, Mircea Geoana avea vreo 5% in plus fata de actualul presedinte.

Cum a reusit sa piarda? Din cauza unor greseli, ale sale personale si ale echipei lui de consilieri. Greseala capitala a fost vizita nocturna la Sorin Ovidiu Vantu, exploatata inteligent de Traian Basescu. Dupa ce toata campania acesta incercase sa-l asocieze pe Geoana cu mogulii de presa, fara prea mare succes, iata ca brusc teoriile sale erau confirmate de gafa monumentala a pesedistului. Prestatia slaba in ultima dezbatere a contribuit la pierderea sa de imagine; M.G. nu a avut spontaneitate, nu a fost in stare sa-i dea lui T.B. o replica credibila (desi se stia de cateva ore ca acesta aflase de vizita la Vantu) si in plus nu a fost capabil sa improvizeze, vorbind doar cu hartiile in fata, sec si stereotipic.

Pe langa aceasta greseala (care ea singura i-a deturnat un numar mai mare de voturi decat era diferenta fata de castigator), au mai fost si alte decizii si trasaturi criticabile: refuzul de a participa la dezbateri, actiunea controversata de la Timisoara care a radicalizat votantii anti-comunisti, lipsa unei oferte pentru tineri, lipsa unor propuneri specifice pentru Transilvania, incapacitatea de a se disocia de cliseele asociate cu PSD-ul (“partid de comunisti”, “partid de corupti”), lipsa talentului oratoric, lansarea unei campanii murdare prin clipul cu copilul lovit de Basescu, inexistenta unor idei spectaculoase capabile sa motiveze electoratul.

Ramane de vazut daca PSD se poate transforma intr-un partid de stanga autentic sau rolul de opozitie fata de PDL va fi preluat de PNL (condus de carismaticul Crin Antonescu), iar Partidul Social Democrat va deveni a treia forta politica ca pondere si va avea doar un rol de arbitru intre doua partide care se declara “de dreapta”.

6

Niciun răspuns

Scrie un răspuns