Socialismul in America

In Statele Unite nu a existat niciodata o stanga autentica.

Poate din cauza bogatiei si dimensiunilor mari ale acestei tari, care le-a permis multor europeni emigrati aici sa atinga un nivel de trai crescut in timp ce pe vechiul continent sufereau de foame.

Poate si din cauza cultivarii iluziei “visului american”, a ideii ca poti sa te imbogatesti prin munca cinstita, perseverenta si putin noroc (desi statistica spune ca sansele sunt la fel de mari si-n Europa, ba chiar ca mobilitatea sociala e mai mare pe continentul nostru).

Poate si din cauza politicii de dreapta pe care au avut-o guvernele americane, a cultivarii spiritului intreprinzator si individualismului, a propagandei din presa, a defaimarii ideilor de stanga – culminate cu vanatoarea de comunisti din anii ’50 ai secolului XX, plus mobilizarea generala din perioada razboiului rece in care URSS era marele inamic, perceput ca simbol al stangii.

Ar fi nevoie azi de un partid socialist in SUA? Partidele americane sunt mult mai “la dreapta” decat cele europene. Republicanii sunt extrem de conservatori, multi cu convingeri religioase puternice, plus cativa libertarieni (doar pe criterii economice).

Democratii se apropie mai mult de liberalii din Europa; desi presa de dreapta (e.g. Fox News) vorbeste de “marxism”, de fapt ei nu sunt nici macar la nivelul social-democratilor din Europa, in niciun caz nefiind socialisti.

Poate un partid socialist real ar mai echilibra scena politica americana; au mai fost incercari in trecut dar s-au soldat cu esecuri rasunatoare. Iar daca o parte din democrati ar trece la socialisti, nu este exclus ca si o parte din republicani sa formeze un partid libertarian, dezamagiti de politicile aberante ale neo-conservatorilor…

10

Niciun răspuns

Scrie un răspuns