Iată o intrebare extrem de des întâlnită printre români! Daca suntem campioni la ceva, cu siguranţă că la nemulţumiri depăşim majoritatea popoarelor. Cei mai mulţi dintre români consideră că trăiesc prost, că nu sunt apreciaţi şi că sunt plătiţi mult mai puţin decât ar merita. Nu o să analizez dacă percepţia aceasta e adevărată sau nu, să presupunem că este. De ce nu reuşesc românii să facă mai mulţi bani pentru munca lor?
O regula fundamentală din economie este „legea rarităţii”, care spune că cu cât un produs este mai rar (mai greu de obţinut) cu atât este mai scump (valorează mai mult). Mulţi dintre români nu-şi dau seama că munca este de fapt un produs, ce poate fi cuantificat după aceleaşi criterii. Ce înseamnă asta? Simplu: cu cât munca ta este mai valoroasă, cu atât vei fi plătit mai bine. Este logic, dar ce face munca să fie valoroasă? Raritatea ei!
Un specialist va fi plătit mult mai bine decât un om „bun la toate”, în orice domeniu. Cu cât sunt mai puţini oameni care să poată lucra ceea ce faci tu, cu atât salariul tău (sau câştigurile tale ca liber-profesionist) va fi mai mare. Nu trebuie să ai facultate sau studii aprofundate într-un domeniu, chiar şi un meseriaş care se pricepe foarte bine la treaba lui poate câştiga sume mari dacă contextul e potrivit. Evident, dacă eşti întreprinzător şi îţi creşti propria afacere, sau să obţii venituri din creaţii intelectuale, sunt şanse mari să câştigi sume consistente, deoarece nu mulţi oameni pot face cu succes aceste lucruri.
Din păcate, puţine persoane se evaluează just şi au curajul să recunoască că nu sunt capabile să muncească inteligent, ci doar mult. Nu poţi pretinde să fii plătit bine doar pentru că lucrezi din greu, dacă nu o faci eficient şi ingenios. Oricine poate să sape câmpul, dar să ceri mulţi bani pentru asta e absurd, chiar dacă depui un efort mare! Majoritatea românilor nu înţeleg (sau nu vor să înţeleagă) că a trecut vremea muncii patriotice, a omului multilateral dezvoltat care se pricepe la toate, dar nu ştie să facă bine nimic, că munca grea nu este un scop în sine ci doar o alegere proastă.
Oamenii sunt frustraţi că sunt remuneraţi prost, dau vina pe patroni, pe şefi, pe guvern, pe ţară, dar puţini admit că e şi vina lor, iar cei care chiar încearcă să schimbe ceva, să se auto-perfecţioneze pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bun sau să înceapă o activitate pe cont propriu sunt o mică minoritate. Timpul trece, nemulţumirile cresc, dar situaţia nu se schimbă şi nici nu are cum să se schimbe, cât timp ei nu se pricep cu adevarat bine la nimic. Niciun politician nu poate veni cu soluţii miraculoase pentru nişte cetăţeni care încă mai sunt adepţii sloganului „noi muncim, nu gândim”! Populismul este generat de atitudinea votanţilor, iar sistemul mafiot se perpetuează pentru că nu există responsabilitate individuală.
Românii care pleacă la muncă în străinătate ajung să facă cele mai simple şi grele joburi, cele refuzate de occidentali. Evident, sunt relativ prost plătiţi, din acelaşi motiv menţionat mai sus: sarcinile lor sunt uşoare, le poate face aproape oricine, indiferent de studii şi experienţă (muncitori necalificaţi în construcţii si agricultură, îngrijire bătrâni, chelneri, vânzători etc.). Deşi câştigă mai bine decât în România, salariile lor sunt mult sub cele medii din vest, iar la întoarcerea în ţară constată că nu au deprins nicio meserie bănoasă şi după terminarea banilor situaţia revina la cea din trecut, iar ei dau din nou vina pe sistemul ticăloşit…
Nu e complicat să înveţi să faci ceva bine plătit. Doar citeşti articolul ăsta pe internet, unde există tone de documentaţii în toate domeniile posibile! Ai nevoie doar de ambiţie şi perseverenţă. Alege domeniul care îţi place, studiază zilnic, fă cât mai multă practică şi nu te aştepta la rezultate peste noapte. Dar după câteva luni vor începe să apară beneficiile, iar dacă eşti suficient de încăpăţânat şi serios, câştigurile băneşti şi satisfacţiile profesionale vor creşte exponenţial. Dacă crezi că vorbesc prostii, întreabă-i pe oamenii care au reuşit să facă bani muncind ceea ce le place. Renunţă la prietenii tăi cu care îţi plângi de milă şi apropiete-te de nişte învingători, vei avea multe de învăţat de la ei!
Adrian
21 octombrie 2011Asa este, n-am precizat asta dar credeam ca se intelege… degebea esti specialist intr-un domeniu care nu se cere ca nu te va ajuta sa castigi mai bine.
STEFANESCU CRISTINA-
1 noiembrie 2011CUM DEVII O "RARITATE "CERUTA DE CAT MAI MULTI OAMENI?
Adrian
2 noiembrie 2011Inveti sa faci ceva ce foarte putini altii mai stiu.