O schimbare în fiecare săptămână – (3) Ţine un registru cu cheltuielile

O schimbare în fiecare săptămână – (3) Ţine un registru cu cheltuielile

În copilărie îi urmăream cu uimire pe străbunicii mei cum îşi notează pe un caiet tot ce cumpără de la piaţă şi de la magazine. Râdeam de ei pe atunci, mi se părea fac asta pentru că sunt bătrâni senili şi uită ce au făcut cu banii. Credeam că e doar o pierdere de timp.

Mai târziu, am raţionalizat obiceiul lor şi sub o altă formă. Ştiam că au avut mari greutăţi în trecut, au parcurs două războaie mondiale şi o jumătate de secol de comunism, au avut momente când nu aveau nici ce mânca. Suferinţa te face mult mai prevăzător. Mi-am spus că e normal ca ei să facă asta, ţinând cont de „traumele istoriei”, dar că eu, care fac parte dintr-o altă generaţie şi cresc într-o altă lume, nu am nevoie de aşa ceva.

Şi mai târziu însă, am ajuns să reconsider părerile mele de atunci şi să cred că acest obicei nu este un arhaism, ci o practică foarte deşteaptă, utilă în orice perioadă. Nu întâmplător cei mai bogaţi oameni sunt cei care ştiu exact pe ce se duc banii, ce venituri au şi care este evoluţia finanţelor lor personale. Mă refer desigur la cei care şi-au câştigat banii prin propria muncă, nu la îmbogăţiţi peste noapte prin şmecherii sau moşteniri.

De asemenea, după ce mi-am făcut firmă, am început să apreciez ideea de a avea o evidenţă clară a veniturilor şi cheltuielilor. Stabilirea unui buget fix pentru anumite scopuri este printre cele mai bune decizii pe care le poate lua o companie, oricât ar fi de mică şi culmea, este aplicabilă foarte bine şi în cazul unei persoane fizice!

Nu e atât de greu să faci un tabel in Excel în care să treci banii primiţi şi banii daţi în fiecare zi. Păstrează până seara bonurile de la magazine şi notează-ţi pe o foaie sau pe telefon ce bani ai cheltuit „la negru”. E bine să le treci zilnic pe toate în listă, altfel vei începe să uiţi diferite lucruri pe care le-ai făcut.

Dacă nu îţi plac foile de calcul, poţi folosi metoda tradiţională – un caiet, cu un tabel făcut manual, cu pixul – sau metoda hi-tech, adică o aplicaţie specială pentru gestionarea bugetului personal, care poate funcţiona şi pe mobil sau tabletă. Nu are importanţă cum faci asta, important este să faci asta.

La final de săptămână/lună/trimestru/an poţi trage linie şi vedea cam cum stau cu adevărat finanţele tale personale. Îţi garantez că vei avea surprize, asta am păţit şi eu. E interesant mai ales să vezi câţi bani se duc lunar pe anumite tipuri de cheltuieli. Cu ajutorul acestei evidenţe poţi lua decizii care îţi vor schimba viaţa. De exemplu, dacă eşti fumător sunt şanse mari să subestimezi câţi bani te costă de fapt acest obicei. Când vezi că un procent însemnat din salariul tău se duce pe ţigări, poate vei fi mai motivat să schimbi ceva în privinţa asta.

Sunt numeroase alte beneficii. Nu vei mai fi niciodată mirat că ai rămas fără bani, vei şti exact unde s-au dus. Vei putea să urmăreşti ce sume ai dat sau ai luat împrumut. Îţi va fi mai uşor să economiseşti sau să îţi plăteşti creditele. După cum spuneam şi în articolul anterior legat de greutate: doar dacă măsori ceva poţi face o schimbare, altfel bâjbâi în întuneric şi te bazezi pe presupuneri false.

Am încercat în urmă cu câţiva ani să ţin această socoteală pentru prima oară, însă n-am fost suficient de consecvent şi după o scurtă vreme am renunţat. De această dată însă vreau să menţin obiceiul pe termen lung, să pot vedea cum îmi evoluează în timp situaţia financiară. Nu trebuie să aştepţi şi tu 1 ianuarie ca să te apuci de asta; începe acum!

187

3 Răspunsuri

  1. e-redus
    11 februarie 2015
  2. nouatigaraelectronic
    7 aprilie 2015
  3. Dan Gabriel Blog
    7 aprilie 2015

Scrie un răspuns