Drumul lung spre fericire

„As vrea sa fiu si eu fericita! Vreau o slujba unde sa castig bine, vreau un sot romantic, 2 copii frumosi, o casa mare si draguta, o masina rosie… Vreau sa imi pot cumpara hainute faine de la mall, vreau perechea aia misto de papuci pe care am vazut-o saptamana trecuta, vreau sa ma duc la coafor in fiecare saptamana, vreau sa mergem vara asta in Turcia… Oare cand o sa am parte si eu de fericire adevarata?! Simt ca destinul nu mi-a adus deloc noroc!”

Iti suna cunoscut? Sub o forma sau alta, am auzit cu totii ceva asemanator, ba as putea spune ca am gandit cu totii ceva asemanator – cu diferentele de rigoare. Poate ca iti doresti un televizor LCD cu diagonala uriasa pe care sa vezi ultimele meciuri si o vacanta in Grecia cu mult vin si soare in loc de cosmetice, rochii si plimbari sub clar de luna in Antalya. Dar astea sunt diferente minore, care nu conteaza.

Ceea ce conteaza este ca nu intelegi ce inseamna sa fii fericit. Ai impresia ca fericirea presupune atingerea unor obiective, unele destul de iluzorii. Iti proiectezi in viitor fercirea si o conditionezi de realizarea unor targeturi. Ignori prezentul si mereu astepti sa se intample ceva pentru a te declara fericit.

Dar de fapt momentul acela culminant cand urmeaza sa spui ca ai ajuns la fericire… nu mai apare niciodata. Pentru ca, de cate ori realizezi o parte din obiectivele propuse, iti creezi noi conditii pentru a te considera fericit, din ce in ce mai greu de indeplinit. Dupa ce ajungi sa castigi 500 euro pe luna vrei sa cresti la 800, dupa ce iti cumperi plasma ta de 72 cm o vrei pe cea de 90, dupa ce ai fost in Croatia o saptamana vrei sa mergi doua in Egipt, dupa ce ti-ai luat cu mari eforturi un apartament cu 2 camere vrei acum casa cu 6 camere, dupa ce ti-ai luat Logan in leasing esti suparat ca nu ai BMW…

E un cerc vicios care nu se termina niciodata. Intotdeauna vor exista obiecte mai scumpe si mai frumoase pe care vrei neaparat sa ti le cumperi. Dar sunt doar niste obiecte. Iar fericirea nu e adusa de niste beneficii materiale. Daca tu ai impresia ca vei fi fericit avand casa, masina sau haine mai smechere decat ale vecinilor tai… te minti singur. E timpul sa-ti depasesti frustrarile personale, sa lasi deoparte trecutul cand iti permiteai mai putine decat acum si sa te concentrezi pe ce vrei de fapt de la viata. Capra vecinului nu are nicio legatura cu satisfactia ta; renunta la aceste comparatii de adolescent (sau de mioritic).

Foarte multi dintre noi am cazut prada maniei consumeriste, suntem victimele reclamelor de la televizor care induc o stare de insatisfactie si lasa impresia ca numai achizitionand produsul X vom avea parte de fericire. Asta e doar manipulare! Nu este nevoie sa acumulam tone de gadgeturi tot mai noi si mai sofisticate pentru a ne simti bine. Nu trebuie sa ne simtim vinovati sau tristi cand nu avem ceva ce au prietenii nostri. Intrebarea e: chiar avem nevoie de acel ceva?

Nu sunt adeptul downshiftingului. Dar s-a ajuns la cealalta extrema, in care numai banii conteaza. Studiile arata foarte clar ca, dupa ce ti-ai atins un nivel decent de trai, o crestere de venit nu aduce o stare suplimentara de satisfactie. De la un anumit punct incolo, fericirea nu mai depinde de ce poti cumpara si in nici un caz nu depinde de noroc sau de soarta.

Fericirea ti-o faci singur. Si ti-o faci acum. Prezentul e cel care conteaza, momentul in care trebuie „sa se intample” fericirea. Viitorul acela indepartat cand speri ca vei fi fericit nu va mai veni, pentru ca in orice moment exista alte asteptari legate de ceea ce va urma. E normal sa ne dorim sa progresam, dar nu e normal sa traim intr-o permanenta stare de nefericire din cauza ca nu avem niste obiecte.

Bucura-te de drum, nu astepta sa ajungi la destinatie. Traieste fericit clipa de clipa, creand, muncind si iubind intens. Fii fericit in timp ce evoluezi si apreciaza cu adevarat momentele frumoase din viata. Dupa cum spunea Lord Keynes: „Pe termen lung, cu totii vom fi morti.” Planurile de lunga durata sunt necesare pentru a te dezvolta, dar nu-ti lega fericirea doar de momentul final. Chiar crezi ca vei fi mai fericit in ziua cand vei implini 80 de ani (chiar si cu milioane de euro in banca) decat in deceniul dintre 20 si 30 de ani, cand erai rupt in fund?…

19

15 Răspunsuri

  1. Bogdan Dobondi
    5 iunie 2010
  2. Maus
    7 iunie 2010
  3. Irina
    11 iunie 2010
    • Adrian
      11 iunie 2010
  4. Irina
    11 iunie 2010
  5. donjoe
    29 iunie 2010
    • Adrian
      29 iunie 2010
  6. donjoe
    30 iunie 2010
    • Adrian
      30 iunie 2010
      • donjoe
        1 iulie 2010
  7. bogdana
    26 ianuarie 2011
    • Adrian
      26 ianuarie 2011
  8. bogdana
    26 ianuarie 2011
  9. donjoe
    26 ianuarie 2011
  10. monique
    23 martie 2011

Scrie un răspuns