Are statul dreptul de a-ti lua o parte din ceea ce produci prin munca cinstita? Este moral sa ajuti pe cineva, luand cu forta de la altcineva?
Are statul dreptul de a-ti lua o parte din ceea ce produci prin munca cinstita? Este moral sa ajuti pe cineva, luand cu forta de la altcineva?
Un vierme
30 ianuarie 2012Dar daca fermierii nu se cunosc si nu sunt vecini? Si daca fermierul fara cal nu ramane fara cal ca e prost si nu stie sa il ingrijeasca ci vin inundatiile si i-l ineaca? Daca din doi fermieri numai unul mai produce cei din oras cemai mananca? Daca cei din oras mor de foame cine mai produce unelte pentru fermieri (pt toti?).
Ideea de comunitate si intrajutoarare este esentiala inca din vremea tribala dar o data cu cresterea numarului si a complexitatii societatii omenesti semnificatia s-a pierdut. Abuzurile statului care aduna mai mult decat e nevoie si anumiti bani se fac disparuti este o consecinta a lacomiei oamenilor dar asta nu infirma ideea de intrajutorare. Nu sistemul e defect ci oamenii care abuzeaza de el. Fuga de responsabilitate sociala ne indeamna sa urlam ca sistemul e defect si sa cautam unul si mai rigid care sa nu permita derapaje => pierderea anumitor libertati care iarasi nu e buna. Deci care e solutia?
Adrian
2 februarie 2012Dar ce ai tras concluzia ca solutia e un sistem mai rigid? Solutia e tocmai un stat minimal, ca sa nu aiba smecherii din ce fura. Oamenii sunt la fel, nu au devenit mai putin morali acum.
Adrian
2 februarie 2012Idealizezi America tocmai acum, cand si la ei datoriile si birocratia cresc exponential…
Adrian
5 februarie 2012Natura umana e aceeasi peste tot, nu a fost nevoie s-o importam de la americani. Stiinta si tehnologia evolueaza rapid, in prezent marile probleme sunt cele economice.
Adrian
11 februarie 2012Strawman. Te lupti cu un personaj fictiv, care e doar in mintea ta. Eu n-am zis asa ceva.
Adrian
11 februarie 2012Ce intelegi prin "profitul statului"? Profit obtinut din ce?