Romanii au o imagine simplista si romantata asupra relatiilor internationale. Ceva de genu’: sunt “baieti buni” si “baieti rai”, sunt “tari prietene” si “tari dusmane”. Suntem invatati asta inca din scoala, unde istoria reala e pusa in umbra de poeziile si textele nationaliste de la literatura romana. Turcii, ungurii si rusii au fost “raii” in istoria noastra. Poate e un mod normal de privi lucrurile la gradinita. Dar sa termini liceul si sa mai inca viziunea asta superficiala e grav. Riscam sa tratam gresit niste oameni (ma refer la minoritati etnice sau straini cu care intram in contact) doar pentru ca fac parte dintr-o anumita natie si stramosii lor au avut un anumit tip de relatie cu stramosii nostri.
In privinta Statelor Unite, romanii se comporta la fel de previzibil. Inainte de razboi, americanii erau “baietii buni” si America era locul unde emigram ca sa scapam de cacatul de aici (ok, asta nu s-a schimbat nici acum). Cand ne-au bombardat prin 1941-1944, am fost un pic suparati pe ei, dar dupa venirea comunistilor i-am asteptat ca fraierii prin munti sa vina sa ne salveze de rusi (care erau “baietii rai”). Evident, oricat de tragic a fost pentru oamenii care chiar credeau asta, tot o lipsa elementara de cultura politica ramane. Natiunile au interese, nu au prieteni si dusmani, nu fac gesturi irationale, nu sunt niste persoane mofturoase. Poate ca Romania se comporta uneori asa, dar noi nu suntem cel mai bun exemplu…
In perioada comunista ascultam “Vocea Americii” si puneam botul la tot ce ni se spune; ok, sistemul Ceausist a fost rau, dar propaganda neo-conservatoare americana avea o gramada de exagerari si aberatii in ea, dupa cum are si acum. Daca crezi tot ce zice Pacepa inseamna ca esti un zombie care crede orice si iti meriti soarta. Dupa revolutie, s-a acutizat dragostea asta oarba pentru Statele Unite, cultivata de politicieni care nu erau in stare sa vina cu altceva si incercau sa-si acopere furturile prin diferite “recomandari” externe.
Intrarea in NATO si implicit relatia buna cu SUA are beneficii, nu contest asta; dar sa accepti orice, fara niciun simt critic, nu e o postura demna pentru o tara europeana civilizata. Chiar trebuia sa semnam acordul prin care soldatii americani primesc amnistie totala si care a avut rapid rezultate – ucigasii lui Teo Peter fiind iertati? Chiar avem nevoie de baze americane in Romania, ne ajuta asta in relatia cu Federatia Rusa, isi imagineaza cineva ca vom fi atacati sau ca vom avea sanse sa recuperam Basarabia mai repede?
Buluceala oamenilor la vizitele presedintilor americani la Bucuresti este de inteles; chiar si emotiile generate de curcubeu si speranta sincera a unora pentru un real progres. Dar lumea trebuie sa inteleaga ca America are interesele ei, pe care si le urmeaza cu perseverenta, si ar fi mult mai bine pentru noi sa le avem pe ale noastre si nu sa devenim remorca cuiva.
Avem voie sa criticam invazia din Irak, avem voie sa ne opunem folosirii torturii in secolul XXI precum si altor excese generate mai ales de fosta administratie Bush. Alianta inseamna o intelegere mutuala, in care fiecare are si propriile interese; nu inseamna ca unul este sluga celuilalt. O politica externa onorabila este mult mai apreciata de partenerii nostri; pupincurismul nu este bine vazut la nivel de stat, nu suntem o tara umila din lumea a treia sau colonia cuiva. Nu cred ca administratia Obama apreciaza ca am fost de acord neconditionat cu tot ce ne-a cerut fosta echipa Bush.
Dorintele Statelor Unite nu trebuie sa fie scuze pentru politicienii romani si nici litera de lege pentru Romania, ci doar puncte de negociere, cu care putem fi de acord sau nu. Uniunea Europeana a avut multe chestiuni in care s-a contrazis cu SUA, Romania nu trebuie sa se jeneze sa faca acest lucru. Iar sustinerea intereselor americane cand cele europene sunt altele e nu e tocmai indicata.
Obama incearca sa reformeze sistemul american, in masura in care i-o permit interesele corporatiste care domina viata politica de la ei. Oricum, nu mai este la fel de extremist ca George W. Bush si asta va afecta substantial si relatiile lor externe. Romania trebuie sa se pozitioneze in functie de interesele sale, iar partenerii nostri occidentali vor intelege acest lucru ca un fapt normal. “Dragostea” pentru America trebuie sa se orienteze asupra anumitor valori punctuale, cum ar fi democratia si libertatea, nu asupra a tot ce este American, deoarce si la ei valorile sunt contestate, schimbate si reiterate zi de zi…
l'Avant-garde
21 octombrie 2009Natiunile au interese atunci cand sunt independente si nu au statutul de colonii. In rest au prieteni si dusmani, adica protectori (pesti) si baieti rai (de tipul Rusiei) care le ameninta. Gesturile irationale sunt trasatura acestui tip de tari deoarece ratiunea la nivel de stat este un lux permis doar celor putini (si poate conditia pentru irationalitatea celorlalti).