Intrepinderile mici si mijlocii reprezinta aprox. 80% din economie, atat ca aport la buget cat si ca numar de angajati. Procentul din Romania este destul de apropiat de cel din restul tarilor UE. Cu toate acestea, in tara noastra, observam ca micii intreprinzatori sunt desconsiderati de catre autoritatile statului.
Analizand aceasta chestiune doctrinar, constatam ca doar conservatorismul este mai apropiat de marii industriasi, iar liberalii si social-democratii ar trebui sa fie sustinatori ai IMM-urilor. In perceptia colectiva de la noi, PSD pare sa fie mult mai de stanga, fiind asociat cu muncitorimea sau pensionarii dar nu cu intreprinzatorii, iar PNL se pare ca sprijina marile companii, fiind mai degraba un partid corporatist decat liberal. PD-L nu are o doctrina clara si nici nu a avut ocazia sa guverneze prea mult pentru a ne convinge de ceva, iar PC este conservator doar cu numele.
Adminsitratia actuala a luat unele masuri favorabile IMM-urilor, cum ar fi cota unica de impozitare, dar nu a reusit sa reduca fiscalitatea si birocratia excesiva, nici sa faciliteze accesul la fonduri comunitare, astfel ca nu o putem considera favorabila antreprenoriatului. Analizand dinamica acestui sector, putem chiar spune ca vechea administratie “de stanga” a avut chiar masuri mai benefice in acest domeniu.
Antreprenoriatul in Statele Unite si Europa de vest este incurajat puternic de catre partide si autoritati; tarile respective stiu ca acesti entuziasti care pleaca de la zero creeaza marile schimbari in economie si tehnologie, accelereaza mobilitatea sociala, aduc o infuzie de idei si solutii de care intreaga societate beneficiaza. Micii intreprinzatorii sunt tratati ca un grup social distinct, la fel ca muncitorii, fermierii sau pensionarii; numarul lor atinge deja cateva milioane in occident, astfel ca nu poate fi ignorat nici sub aspect electoral, tinand cont si de numarul mare al persoanelor legate direct sau indirect, din punct de vedere economic, de acestia.
Un stat inteligent ar facilita dezvoltarea sectorului IMM oferind consultanta gratuita, acces facil la fonduri europene, cursuri speciale de pregatire, credite ieftine, finantari de la bugetele locale si centrale, o fiscalitate simpla si eficienta si o birocratie minima. Oare cand isi vor da seama si politicienii romani de importanta antreprenoriatului?