Lipsa apei potabile

Apa “dulce” – adica cea care e buna de baut – este o resursa indispensabila pentru viata fiecarui om. Doar 3% din apa de pe Terra este potabila, iar marea majoritate se afla in ghetari sau la mare adancime in pamant. Doar 0,3% din rezervele de apa ale Pamantului pot fi utilizate pentru consum – respectiv apa din rauri, lacuri, panza freatica de suprafata si apa de ploaie colectata.

Multi ecologisti (nu doar cei extremisti) sustin ca rezervele de apa potabila se epuizeaza si ca riscam sa nu mai avem destula in urmatoarele decenii. Scenarii catastrofice prevad ca peste cateva zeci de ani vor fi razboaie pentru apa, milioane de oameni vor muri de sete sau vor trai in conditii mizerabile.

E o aberatie.

Milioane de locuitori ai planetei au deja o problema cu lipsa apei. Situatia se intalneste mai ales in Africa, sudul Asiei si alte tari din “lumea a treia”. Problema accesului la surse de apa curata tine mai degraba de lipsa infrastructurii locale si nu de o epuizare a resurselor in aceste zone. Cu alte cuvine, problema e saracia si proasta guvernare, precum si lipsa unor politici demografice care au dus la cresterea necontrolata a populatiilor din anumite zone, mai mult decat permiteau resursele naturale si cele economice.

Este adevarat ca in unele locuri de pe Pamant resursele de apa naturala s-au imputinat, datorita unor politici economice gresite. De exemplu, lacul Aral, aflat intre Kazakstan si Uzbekistan, a scazut la doar 10% din marimea lui initiala in mai putin de 50 de ani, datorita proiecteleor de irigatii initiate de fosta Uniune Sovietica in anii ’60 ai secolului trecut care au redus cu mult cantitatea de apa furnizata de raurile care il alimentau. Recent s-a construit un baraj care a oprit secarea acestei mari interioare si nivelul apei a reinceput sa creasca.

Multe orase au resurse insuficiente de apa, datorita cresterii populatiei si a cantitatii insuficiente obtinute din raurile aflate in apropiere. S-a recurs la extragerea apei din sol, din panza freatica. Pe masura ce necesitatile cresc, se sapa la adancimi tot mai mari.

Cum se rezolva problema? Ecologistii sustin ca ar trebui sa consumam mult mai putina apa. Sa nu ne mai spalam atata, sa renuntam la irigatii, sa revenim la un stil de viata pasunist, fara beneficiile lumii moderne. Asa ceva nu este de acceptat. Evident, eu sustin libertatea individuala, deci recomand celor care predica asemenea idei sa le puna in practica cu incredere, incepand chiar cu ei.

Ce se face pe planeta pentru a asigura necesarul de apa? In multe orase s-a inceput colectarea apei pluviale. In unele locuri s-au instalat dispozitive de captare a apei de ploaie pe numeroase cladiri din orase. Ideea este buna, dar destul de costisitoare.

O alta posibilitate este reciclarea apei utilizata de orase. Perspectivele sunt foarte bune, desi din punct de vedere tehnic e destul de complicat. Daca pe statia spatiala apa se poate recicla in proportie de 99%, un procent mult mai mic ar aduce enorme avantaje pentru orasele terestre.

Cea mai promitatoare tehnologie, care este deja folosita in multe orase, este desalinizarea apei de mare. Exista o cantitate imensa de apa sarata in oceanele globului, fiind practic o resursa inepuizabila. Desalinzarea presupune eliminarea sarurilor din apa de mare, plus tratarea ei pentru a fi potabila. Costurile s-au redus in ultimii ani, ajungandu-se acum la circa 0,5$ / metru cub, fiind deja o alternativa rentabila la celelalte surse de apa, iar in viitor va deveni probabil cea mai ieftina, pe masura ce restul surselor isi vor atinge limitele, devenind astfel mai scumpe.

Contrar parerii unora, aceasta metoda nu este doar o speculatie ci se foloseste deja pe scara larga, mai ales in orase de costa, din peninsula Arabica si Israel pana in Statele Unite si China. Criticii sustin ca se consuma prea multa energie electrica pentru tratarea apei in acest fel. Dar daca costul a ajuns competitiv, dispare deja o problema esentiala.

Mai ramane doar problema producerii acestei energii electrice. Trebuie mentionat ca majoritatea oraselor care folosesc deja desalinizarea au iesire la mare si sunt in zone uscate, chiar desertice. In majoritatea acestor zone, conditiile sunt ideale pentru instalarea unor panouri solare, fiind terenuri nefolosite si sterpe, dar cu mult soare. In multe alte locuri se pot folosi si centrale electrice pe baza de maree, precum si “mori de vant” (centrale eoliene).

Se poate deci obtine apa curata din apa de mare folosind aproape integral energie regenerabila. Astfel, aceasta alternativa devine chiar mai ecologica decat folosirea apei din rauri si lacuri, impactul asupra florei si faunei locale fiind mult mai mic.

Daca exista deci o resursa inepuizabila (apa de mare) + tehnologia care sa o transforme in resursa necesara oamenilor, nu se pune problema unei catastrofe; se pun doar probleme de costuri si atat. Cei care creeaza scenarii apocaliptice pe tema asta o fac ori din lipsa de informatii, ori din anumite interese.

30

Niciun răspuns

Scrie un răspuns