Serialul ‘Cacat’, episodul 9: Arca lui Noe

Banuiesc ca ati auzit cu totii povestea: Dumnezeu se supara pe oameni, Noe e cel mai credincios (din parcare?), isi construieste un vapor mare (o arca), ia cu el cativa amici evlaviosi si toate animalele de pe Pamant, vine potopul si rade tot, Noe supravietuieste si viata reincepe.

Cand ai 5 ani si nenea popa barbaosu’ ti-o zice prima data ti se pare chiar ok; adica ai mai vazut faze din astea prin desene animate. Nu vezi nimic anormal ca cineva sa construiasca singur un vapor (ai facut si tu din hartie, nu?) si sa urce toate animalele in el (doar ai vazut cateva prin curtea bunicii plus cele de la gradina zoologica).

Problema apare cand cresti si incepi sa gandesti.

Cat de mare trebuie sa fie un vas care sa poate duce toate animalele de pe glob? Sunt vreo 10 milioane de specii doar. Plus plante (ca doar nu-s toate acvatice), plus ciudatenii ca bacterii si virusi (aveau culturi de laborator aia de pe arca?). Da, e absolut imposibil sa bagi toate astea intr-un vapor. Mai ales unul construit de niste oameni primitivi, din lemn. Nici chiar daca Noe era expert in biologie genetica si lua doar cate o celula de la fiecare… tot nu se putea.

Cum reuseai sa le aduni pe toate? O parte din continente nici nu erau cunoscute la vremea aia. Si cand s-a terminat potopul, cum s-au raspandit toate atat de neuniform? De ce sunt canguri doar in Australia? Ca sa nu mai zic de aberatia scoasa de unii fanatici din State care sustin ca atunci s-au inecat dinozaurii…

Si totusi, cam cat ar trebui sa ploua pentru ca intreg globul sa fie acoperit de ape? O incalzire globala e mult mai plauzibila, dar asta dureaza cel putin cateva sute de ani. Un meteorit + un tsunami ar avea o sansa, doar ca Biblia zice cu totul altceva.

Nu exista niciun element din biologie, arheologie, antropologie, geologie sau orice alt domeniu care sa confirme aceasta fantezie. Si te-ai fi asteptat ca o calamitate de asemenea proportii sa lase totusi niste urme, nu? Iar daca va uitati la televizor la documentare tampite despre “cautarea arcei lui Noe”, va pierdeti timpul. Au existat mii de ere glaciare si incalziri globale, milioane de inundatii locale, veti gasi pe tot globul dovezi pentru nenumarate cataclisme naturale, din viata de miliarde de ani pe care o are planeta noastra albastra.

Daca va place povestea, puteti urmari un film SF cum e 2012; chiar daca e destul de prost facut, puteti vedea si in el ca tehnologia actuala ar permite cu greu supravietuirea unor oameni dupa o inundatie planetara, iar pentru niste bieti agricultori din preistorie era imposibil.

Nu uitati deci ca “Arca lui Noe” e doar o poveste. Teologii moderni din Occident o considera o pilda care trebuie luata metaforic. Pentru a crede ca ea reprezinta o relatare obiectiva a unui fapt istoric trebuie sa-ti dai “shutdown” la jumatate de creier…

Arca lui Noe

33

2 Răspunsuri

  1. dany
    18 octombrie 2010
    • Adrian
      18 octombrie 2010

Scrie un răspuns