Nu are rost sa tii post!

Care sunt motivele pentru a tine post? Trebuie sa crezi in religie si sa ai impresia ca postul este important pentru viitoarele beneficii pe care le vei avea in urma credintei tale (eventual in viata de apoi); de asemenea, unii spun ca este un obicei sanatos, chiar daca lasam la o parte dorintele bisericii.

Sa vedem cum stau de fapt lucrurile.

Plec de la ideea ca esti crestin. Sa presupunem ca tot ce zice Biblia este adevarat. Dumnezeu, fiinta atotputernica, binele intruchipat si inteligenta universala, vrea ca tu sa nu mananci carne cateva zile. Ok, totusi, care e logica? Crezi ca divinitatea e semi-vegetariana si o apuca din cand in cand dragostea fata de animale? Daca citesti cartea sfanta si vezi cum sunt ele tratate, nici nu se pune problema. Doar ele sunt facute pentru a fi sacrificate de oameni.

Ideea ca omul ar fi mai pur daca nu mananca produse derivate din animale e fara sens. Animalele nu sunt create tot de Dumnezeu? Ce motiv ar fi avut sa creeze ceva “impur”, toxic pentru oameni? Doar creatia lui nu poate avea greseli, nu?

Gandeste-te ca obiceiul de a posti exista in foarte mult culturi, crestine si necrestine. Iar in zona Orientului Mijlociu unde au aparut religiile iudeo-crestine facea partie din traditia triburilor care locuiau acolo. Este deci doar un element de speficif local, care n-are nicio legatura cu dorintele vreunui Dumnezeu. Iar interdictia de-a manca porc, de exemplu, a aparut la un moment dat cand exista o boala produsa de parazitii acestui animal (poate salmonela sau trichineloza); pentru a forta poporul sa nu mai manance, preotii si conducatorii au introdus regula in religie, iar ea s-a pastrat si dupa trecerea epidemiei.

E stupid sa mananci numai anumite tipuri de mancare, sa nu faci sex sau sa te comporti diferit doar intr-o anumita perioada a anului, cand este post. Pentru a fi moral trebuie sa ai un comportament constant, nu sa te prefaci doar intr-un interval fix. Dumnezeu nu e fraier, nu-l poti pacali!

Cealalta varianta este ca religia nu are importanta pentru tine, dar tii post din motive medicale – adica ti se pare un obicei sanatos. Din nou, nu are logica. Daca vrei sa fii vegetarian, fii tot timpul anului! In mare masura e un regim de viata foarte bun. Sa ai perioade fixe de “purificare” a organismului (sau detoxifiere) nu este foarte eficient, daca in restul timpului abuzezi de corpul tau. Ok, e mai bine decat nimic, dar nu e cea mai buna solutie.

Romanii si-au format niste obiceiuri foarte proaste. Inainte de post, dar mai ales dupa el, in timpul sarbatorilor, mananca ca porcii, fac exces de alimente grase, de carne si mezeluri, de colesterol, sare si dulciuri, le combina cu mult alcool si ajung pe capete in spital. Nu numai ca beneficiile perioadei de post dispar ca prin farmec, dar organismul este si mai stresat decat in mod normal, nefiind obisnuit cu acest regim alimentar care i se impune brusc. Pe deasupra, necumpatarea si imbuibarea sunt condamnate cam in toate religiile si sistemele morale!

Asadar, lasa sfaturile pastorilor nomazi din Palestina pentru cei care n-au busola si nu stiu ce vor de la viata. Daca esti responsabil si vrei sa ai grija de trupul tau, stabileste-ti singur dieta care ti se potriveste cel mai bine si tine-te de ea cu perseverenta, fara a sari in extreme. Iar pe langa asta, fii moral prin bunatatea ta, nu prin ce bagi in stomac…

16

2 Răspunsuri

  1. Adrian V.
    21 septembrie 2010
    • Adrian
      28 septembrie 2010

Scrie un răspuns