O schimbare în fiecare săptămână – (2) Urmăreşte-ţi greutatea

O schimbare în fiecare săptămână – (2) Urmăreşte-ţi greutatea

Ca să poţi schimba ceva, trebuie mai întâi să cuantifici acel ceva. Doar dacă un lucru este măsurabil se poate urmări evoluţia lui în timp. Greutatea fiecăruia (sau, pentru pretenţioşi, masa corpului) variază în timp, în funcţie de numeroşi factori. Majoritatea oamenilor au o problemă cu ea, nu o pot ţine sub control. Prin măsurarea ei facem un prim pas spre a o controla.

Sunt extrem de multe sfaturi şi poveşti pe net legate de greutate. Unii se cântăresc zilnic, alţii săptămânal, alţii mai rar sau deloc. În general cei care se cântăresc foarte rar ori sunt obezi care au renunţat să mai schimbe ceva, ori au fost atletici toată viaţa şi nu-i interesează detalii exacte. Majoritatea persoanelor însă nu fac parte din aceste două categorii.

După ce am experimentat un pic şi am citit unele articole de specialitate, am decis că cea mai bună variantă pentru a-mi urmări greutatea este să mă cântăresc săptămânal. Fac asta în fiecare sâmbătă dimineaţa. Este cel mai bine să ne urmcăm pe cântar la primă oră, după ce ne-am făcut nevoile matinale şi n-am mâncat încă nimic consistent, astfel rezultatele vor fi cele mai relevante. Am ales sâmbăta pentru că este „ziua de trişat”, în care mănânc prostii şi deci cel mai obiectiv şi motivant rezultat la cântărire îl am înaintea începerii ei.

Nu cred că e bine să te cântăreşti zilnic, cum am văzut că fac unii. Sunt variaţii de la o zi la alta care pot să te confuzeze, corpul nu asimileaza şi nici nu pierde grăsimi în câtvea ore, ci durează până se văd efectele a ceea ce am făcut într-o anumită zi. Cel mai corect rezultat îl ai când compari două măsurători de la distanţă de mai multe zile, o săptămână fiind o perioadă minimă pentru asta.

A te cântări săptămânal este util atât dacă eşti la dietă sau te-ai apucat de sport cât şi dacă nu ai schimbat nimic în stilul de tău de viaţă şi vrei doar să vezi dacă greutatea ta nu deviază nepermis, din cauza unei nutriţii greşite. Este important să ai un cântar de calitate, care să îţi permită să vezi chiar şi diferenţe de câteva sute de grame de la o săptămână la alta.

Dacă ai ca obiectiv să pierzi un anumit număr de kilograme, este motivant să îţi pui într-o foaie de calcul gen Excel datele de la cântăriri şi să faci un grafic care să-ţi arate cum a evoluat greutatea ta de-a lungul timpului. Nu durează mult să completezi acest tabel, e o acţiune care îţi ia 2 minute pe săptămână şi poate avea rezultate foarte benefice, mai ales la nivel psihologic.

După ce vei şti exact cum variază greutatea ta, poţi face diferite schimbări în felul în care te hrăneşti şi în modul în care faci (sau nu) exerciţii fizice. Cifrele îţi oferă primul pas spre a deţine controlul. Sigur că măsurătorile în sine nu sunt suficiente pentru a modifica ceva, greul de abia acum începe. Însă e mai bine să cunoşti adevărul, chiar dacă e dureros, decât să te minţi singur că totul este ok, în timp ce sănătatea ta devine tot mai proastă.

133

2 Răspunsuri

  1. e-redus
    27 februarie 2015
  2. zappernews
    25 martie 2015

Scrie un răspuns