Prezicatori si profeti

Prezicatori si profeti

Prezicatorul cunoaste viitorul. Stie ce se va intampla in anumite momente, in unele locuri, cu cateva persoane. Uneori vede clar, de cele mai multe ori e vag si misterios. Multi prezicatori lucreaza in particular, “ajutand” oameni de rand sa arunce o privire inainte; cativa apar in mass media, prognozand evenimente apocaliptice, cerand poporului sa se trezeasca si sa-i urmeze.

Profetul este un prezicator cu tenta religioasa. El vede chestii paranormale, duhuri si ingeri, incarnari divine, mantuiri colective, conspiratii diabolice, dezastre si oportunitati spirituale. Daca a avut norocul sa traiasca cu mai mult de 1000 de ani in urma, are sansa sa fi fondat o religie. Azi e luat mai greu in serios, dar se poate reorienta, facand emisiuni TV cu vindecari colective sau sfatuind personal vreun dictator credul.

Este interesant ca acesti vizionari, desi cunosc viitorul, nu pot castiga la loto, ruleta sau pariuri sportive. Ei au nevoie tot de banii nostri. Probabil asa sunt regulile impuse de marile spirite universale care le-au dat aceste daruri. E chiar mai tragic atunci cand sunt calcati de masina sau luati de politie. Am fi sperat ca macar in aceste cazuri sa aiba niste viziuni salvatoare…

Isteriile in masa provocate de aceste personaje se repeta periodic. E interesant cazul lui Gheorghe Hancu, cel care prevedea cutremurele, prezent in primul filmulet de mai jos. Acesta a revenit cu obstinatie la televiziune, desi mai multe preziceri ale sale nu s-au adeverit. Si totusi, milioane de fraieri pun botul in continuare!

Si mai ciudata este atractia oamenilor pentru profetii apocalipsei. Exista secte neo-protestante care au prezis de numeroase ori sfarsitul lumii, unele la intervale de doar cativa ani, si totusi bovinele credincioase au ramas cuminti si fidele. Iata aici o scurta lista cu apocalipse ratate.

M-a intristat refuzul unui interlocutor religios in 1999, care nu a dorit sa puna pariu pe o lada de bere ca sfarsitul nu va veni in acel an, de revelion. Un amic remarca cinic: “sper sa nu ma prinda sfarsitul lumii rupt de beat!”. Dar doresc sa provoc public, pe oricine doreste, la pariu, pe orice suma si orice data, legata de o posibila apocalipsa. Banii sunt ochiul dracului, chiar e de mirare ca prietenii nostri religiosi ii colecteaza cu atata ardoare. Acest pariu serveste unei cauze nobile; in cazul in care sfarsitul chiar vine, voi o sa fiti in rai, de-a dreapta tatalui, iar eu in iad, cu toti prietenii mei. Sau poate in Bahamas, cu banii vostri.

33

Niciun răspuns

Scrie un răspuns