Top 10 dependenţe de care trebuie să scapi

Ce înseamnă dependenţă? Provine de la verbul „a depinde”: nu mai eşti în stare să duci o viaţă normală dacă nu îţi satisfaci dorinţa respectivă, care revine mereu şi nu te lasă să te dezvolţi, devine tot mai puternică în timp, te acaparează, te face să te simţi mizerabil dacă încerci s-o eviţi… Renunţarea la adicţii este una din principalele metode prin care poţi deveni mai liber şi mai fericit. Întotdeauna când încerci să scapi de un obicei nociv, există o perioadă de sevraj, în care te simţi destul de rău şi-ţi doreşti cu disperare sa cedezi tentaţiei de a-l relua; dacă treci însă peste aceste momente iniţiale (care pot dura uneori chiar şi câteva săptămâni), dorinţa scade treptat şi în final te vei putea elibera.

1. Alcool

Alcoolul provoacă mai multe decese decât toate celelalte droguri (uşoare sau tari) luate la un loc. Cu toate acestea, este acceptat social, i se face reclamă chiar şi la televiziune, iar presiunea cercului de prieteni spre a-l consuma este destul de puternică. Alcoolul secătuieşte bugetul, distruge familii şi spulberă şanse…

2. Droguri

Drogurile uşoare (gen marijuana) provoacă unele probleme de sănătate pe termen lung şi costă destul de mult; în plus, sunt ilegale. Cele tari însă (care provoacă dependenţă foarte puternică) sunt foarte dăunătoare organismului şi recuperarea se face greu, recomandându-se ajutor de specialitate; ele pot distruge vieţi de la vârste fragede.

3. Ţigări

Tutunul trece printr-o perioadă de contestare puternică, reclamele fiind interzise şi pachetele de ţigări având inscripţii sinistre. Bolile provocare de fumat sunt multe şi grave, mai ales pe o perioadă lungă de timp; în plus, se consumă mulţi bani pe acest viciu şi este neplăcut pentru cei din jur.

4. Cafea

Multă lume nici nu o recunoaşte ca fiind o dependenţă, tratând-o cu superficialitate; însă dacă s-au obişnuit să bea zilnic cafea, suferă de ameţeli şi dureri de cap când vor să renunţe. Cafeaua are un efect energizant doar pe termen scurt, dacă se consumă periodic acesta dispare şi devine o substanţă necesară pentru organism, dar nu foarte bună pentru creier.

5. Televizor

Cutia colorată care prosteşte oamenii are mare succes, multe persoane privind-o câteva ore pe zi; pe lângă efectul manipulator al ştirilor şi superficialitatea programelor de divertisment, televizorul răpeşte timp preţios care ar putea folosit pentru o schimbare reală în bine a vieţii fiecăruia.

6. Jocuri pe calculator

Deşi există şi unele studii care spun că jocurile au şi un rol pozitiv, excesul dăunează ochilor şi spatelui (datorită posturii nefireşti), consumă enorm de mult timp şi uneori chiar resurse financiare. Dacă computerul ar fi folosit în toată acea perioadă pentru scopuri constructive, ar aduce mult mai multe beneficii în final!

7. Chat pe internet

Mai demult era mIRC, acum e Yahoo Messenger şi Skype, plus diferitele căsuţe de mail unde se poate conversa, softurile interne ale firmelor cu posibilitate de dialog sau programe de tip VOIP; toate acestea sunt „vampiri de timp” unde oamenii irosesc enorm de multe ore în discuţii puerile, având însă impresia că au fost doar scurte divagaţii.

8. Jocuri de noroc

Cele mai popular la noi sunt „păcănelele” (poker electronic), pariurile sportive, bingo şi loto; au în comun şansele de câştig, care sunt net în defavoarea jucătorului; paradoxal, cu cât joci mai mult cu atât sunt mai mari şansele să pierzi, dar iar cei dependenţi au impresia că este exact pe dos.

9. Cumpărături

Da, există deja şi la noi mania shoppingului, chiar dacă nu suntem o societate consumeristă atât de avansată ca Statele Unite; această adicţie apare mai ales la oamenii ocupaţi cu venituri peste medie, care nu reuşesc să-şi găsească altă metodă de relaxare, nu au viaţă personală şi folosesc cumpărăturile ca surogat de fericire.

10. Mâncare proastă

Fast food-ul, junk food-ul, dulciurile şi sucurile carbogazoase au intrat în dieta noastră de zi cu zi, deşi valoarea lor nutritivă este aproape zero, contribuie la obezitate şi provoacă multe boli pe termen lung; revenirea la o nutriţie sănătoasă presupune însă o investiţie de timp şi energie, dar domeniul alimentaţiei este foarte important pentru păstrarea unui corp sănătos!

36

14 Răspunsuri

  1. donjoe
    11 februarie 2011
  2. Adrian
    12 februarie 2011
  3. dianar
    14 februarie 2011
  4. liana
    5 martie 2011
  5. liana
    5 martie 2011
  6. Adrian
    20 martie 2011
  7. Dragos
    13 septembrie 2011
    • Adrian
      13 septembrie 2011
  8. barbu catalin
    9 noiembrie 2011
  9. barbu catalin
    9 noiembrie 2011
    • Adrian
      12 noiembrie 2011
  10. Sanda Zeic
    18 decembrie 2011
  11. liana
    14 martie 2012
  12. GABI
    5 aprilie 2013

Scrie un răspuns