Una din cele mai mari frustrari ale romanului este felul in care statul lucreaza (sau mai degraba se face ca lucreaza) pentru el. Pentru cei mai multi dintre noi nu este foarte clar ce face statul roman cu banii pe care ii platim ca taxe si impozite. Daca pentru un cetatean din Europa de Vest este destul de evident faptul ca statul ii ofera multe pentru banii primiti, la noi acest lucru ramane inca un ideal.
Administratia de stat are inca multe probleme; birocratia este sufocanta iar multi functionari au ramas cu mentalitatea comunista, prin care cetatenii se umileau in fata lor si nu ei erau platiti pentru a-i servi pe acestia. Tot din “epoca de aur” a ramas si secretomania, cultivarea spiritului de casta si conceptia ca statul are niste activitati importante si confidentiale, la care bietii muritori de rand nu trebuie sa aiba acces.
Dupa tepele rasunatoare din anii ’90, acum furturile se fac mai stilat. Una din principalele metode este licitatia castigata fraudulos cu statul, pe un pret supraevaluat sau urmata de costuri suplimentare. Dupa 8 ani de crestere economica, statul roman a inceput sa aiba fonduri consistente pentru lucrari si achizitii publice, precum si sa beneficieze de fonduri ale Uniunii Europene. Dar iata ca zi de zi descoperim in jurul nostru calitatea slaba a produselor si serviciilor livrate de catre firmele particulare pentru stat.
Cum putem schimba asta? Un prim pas s-a facut prin introducerea sistemului electronic de licitatii. Portalurile online sunt realizate mediocru si ar putea fi mult imbunatatite. De asemenea, derogarile pentru achizitii “in regim de urgenta” sa fie facute numai in cazuri de forta majora. Ceva mai greu vor fi de combatut licitatiile “cu dedicatie”, adica intocmirea caietelor de sarcini in asa fel incat doar firma preferata deja a indeplineasca conditiile.
Eu propun sa mergem un pas mai departe si sa avem transparenta totala in cheltuirea banilor publici. Bugetele tuturor institutiilor din Romania sunt informatii de interes public, accesibile deci oricui. Ar trebui ca fiecare institutie sa aiba un site propriu pe internet unde sa publica o lista cu toate cheltuielile avute, pana la ultimul leu, precum si modul in care a fost atribuit fiecare contract. Aceasta lista sa fie accesibila, usor de inteles de omul de pe strada, nu ingropata intre tone de documente mai putin importante, greu de priceput de profani.
Cand oamenii vor vedea ca statul se poarta corect cu banii lor, ca le ofera servicii de calitate, ca nu isi ascunde activitatile si nu incearca sa-i umileasca, atunci si atitudinea lor fata de stat se va schimba. Cercul vicios trebuie rupt, cand romanii vor avea iar incredere in stat vom parcurge un pas importan in evolutia noastra ca natiune. E timpul sa nu ne mai furam singuri caciula!