Zeitgeist: conspiraţii, poveşti şi manipulare

Dacă nu aţi văzut documentarele Zeitgeist, probabil aţi locuit într-o peşteră în ultimii ani. Au circulat foarte mult pe grupurile de discuţii online, având o mare popularitate mai ales în comunităţile de geeks (programatori, ingineri), atei, ecologişti şi adepţi ai teoriilor conspiraţioniste. Până în prezent, au apărut trei documentare din serie: Zeitgeist (2007), Zeitgeist: Addendum (2008) şi Zeitgeist: Moving Forward (2011).

Cuvântul „Zeitgeist” vine din limba germană şi înseamnă (aproximativ) „spiritul timpurilor”. Subiectul seriei de documentare este demascarea unui vast complot, existent încă din antichitate, prin care bogaţii îi subjugă pe săraci folosind religia, politica şi instrumentele financiare. Acest lucru poate părea oarecum plauzibil, însă Zeitgeist merge mult departe, făcând tot soiul de asocieri forţate între evenimente istorice, legând între ele mai multe teorii ale conspiraţiei şi venind în final cu o pseudo-soluţie utopică.

Creatorul documentarului este Peter Joseph, un regizor/producător/realizator independent american. Se cunosc foarte puţine detalii despre el – sigur, motivul invocat fiind teama de represalii, doar avem de a face cu un mare revoluţionar care e într-o continuă luptă cu sistemul.

Un idealist care a absolvit Facultatea de Arte din New York, Peter Joseph are o viziune radicală asupra felului în care ar trebui să se schimbe lumea contemporană (producţia sa se poate încadra în categoria „utopii post-moderne”). O parte din critica societăţii actuale este corectă, la fel ca şi dorinţa sa ca omenirea să depăşească etapa barbară dominată de superstiţii, consumerism şi obedienţă în faţa puterii. Din păcate, filmul este plin de erori, afirmaţii fără acoperire şi invenţii, astfel că părţile bune sunt eclipsate de acestea.

Critica religiei (şi în special a creştinismului), cu care începe primul documentar din serie, este foarte atrăgătoare pentru un ateu cum sunt şi eu. Din nefericire, o parte din ceea ce susţine despre legăturile dintre creştinism şi cultele păgâne este pur şi simplu greşită, fiind introdusă doar pentru a putea justifica ideea apariţiei acestei religii sub forma unei conspiraţii destinată conducerii maselor. Sigur că de-a lungul istoriei creştinismul a fost folosit în acest scop, însă originile sale sunt mult mai umile.

Datele eronate sunt foarte asemănătoare cu ceea ce apare în cartea The Christ Conspiracy: The Greatest Story Ever Sold, din care realizatorul probabil s-a inspirat. Ea a fost puternic contestată în lumea academică, având doar valoare de tabloid. Marea problemă cu această secţiune din Zeitgeist este că poate face mai mult rău decât bine ateilor, din cauza afirmaţiilor nefondate ale realizatorului, care lasă impresia că religia este contestată într-un mod mincinos. Cei care au devenit atei datorită acestui documentar stau pe o bază foarte şubredă.

Filmul continuă cu ideea complotului de la 9/11, despre care am scris şi eu mai demult. Zeitgeist afirmă că liderii americanii au pus la cale atentatele, pentru a justifica intervenţia în Orientul Mijlociu şi politica militară agresivă. Această teorie conspiraţionistă a fost demontată în nenumărate locuri, puţini mai sunt cei care cred în ea. Culmea că adevărul ar fi fost la fel de bun pentru a motiva schimbările cerute în documentar, ştiindu-se sprijinul oferit de conducerea SUA pentru islamiştii radicali din Afganistan în timpul Războiului Rece, precum şi legăturile unor înalţi oficiali americani cu firmele producătoare de armament, petrol şi infrastructură, care aveau interese în zona Golfului Persic. Însă adevărul e mai puţin spectaculos, mai greu de vândut…

Într-un interviu publicat mai târziu în New York Times, chiar şi Peter Joseph spunea că nu mai crede în această teorie; asta nu l-a determinat însă să modifice documentarul, deşi au mai fost lansate versiuni revizuite. Asta arată clar că scopul documentarelor este promovarea unei anumite ideologii, nu expunerea adevărului, fiind de fapt filme de propagandă, în care se pleacă de la concluzii şi se caută (sau se inventează) fapte care să le susţină.

Următorul documentar Zeitgeist ne afundă şi mai adânc în zona comploturilor globale, venind cu tot felul de afirmaţii extraordinare despre felul în care marii bancheri (şi bogaţii, în general) controlează lumea. Apar mai multe teorii conspiraţioniste amestecate: Noua Ordine Mondială, Guvernul Global, Amero (moneda unică din America de Nord), familia Rothschild, masonerie şi iluminati etc.

Mi-ar lua prea mult timp să le demontez pe fiecare în parte, probabil o voi face în articole separate. E uşor însă să-ţi dai seama că pretenţiile filmului sunt aberante, pentru că teoriile nu sunt coerente, există contradicţii între ele. În plus, este folosită tehnica din „capodopera” The Secret, anume luarea unor citate (unele reale, altele inventate) de la tot soiul de personaje istorice, de la Thomas Jefferson până la Carl Sagan, care cică ar fi ştiut de aceste conspiraţii. Dacă va pasionează subiectul, găsiţi o critică exhaustivă pe site-ul Skeptic Project (I, II, III)

Ultimul documentar din serie vine şi cu o soluţie: Venus Project, un proiect neo-marxist despre care am scris deja. Este interesant că nici măcar adepţii Venus Project nu mai susţin că tot ce conţin documentarele este adevărat (deşi 99% dintre ei au aflat despre proiect tocmai de acolo), pretinzând însă că VP este o idee mult mai veche, care a fost doar folosită de creatorul documentarelor pentru propriile sale interese.

Mişcarea Zeitgeist şi adepţii Venus Project au format un adevărat cult modern, o sectă care propovăduieşte „adevărurile” sale pe toate canalele posibile. Mie unuia mi se pare trist că nişte oameni care se pretind raţionali nu reuşesc să vadă superficialitatea şi inconsistenţa ideilor pe care le susţin cu atâta ardoare.  Rămâne ca fiecare dintre voi să hotărâţi dacă aceste teorii pot fi luate în serios.

53

10 Răspunsuri

 1. mircea
  1 iunie 2013
  • Costi
   3 februarie 2024
 2. ion
  1 iunie 2013
  • Adrian
   2 iunie 2013
 3. elvira
  2 iunie 2013
 4. Radu
  3 iunie 2013
 5. Radu
  5 iunie 2013
 6. hadrianus81
  22 iulie 2013
 7. hadrianus81
  9 august 2013
 8. hadrianus81
  11 septembrie 2013

Scrie un răspuns