Ateism si comunism

Orice om cu jumatate de creier intelege ca ateismul nu are legatura directa cu comunismul. Acest articol este pentru cei (multi) care au doar un sfert de creier si inca mai cred ca ateism = comunism.

In primul rand, e vorba de logica elementara. A implica B nu inseamna neaparat ca si B implica A; reciprocitatea asta nu exista intotdeauna. Cateva exemple:

  • Toate vacile au coada; inseamna ca tot ce are coada este vaca;
  • Toate bananele sunt galbene; deci tot ce e galben e banana;
  • Toti jucatorii de baschet sunt inalti, rezulta ca oricine este inalt joaca bashet;
  • Toti congolezii sunt negri; prin urmare, toti negrii sunt congolezi
  • Toti arabii sunt musulmani, asa ca toti musulmanii sunt arabi;

Ati prins ideea? Doar pentru ca toti comunistii sunt atei, nu inseamna ca toti ateii sunt comunisti. De fapt chiar si prima afirmatie este gresita; chiar daca in tarile foste comuniste, oficial nu exista religie, de fapt o mare parte din populatie practica ritualuri religioase, declarandu-si ateismul oficial doar pentru a nu avea probleme cu autoritatile si a fi in trend cu moda. Dupa perioada anilor ’50 cand a existat o represiune religioasa, in ultimele trei decenii de existenta in aceste state nu au fost persecutati credinciosii. De altfel, dupa schimbarea de sistem din Europa de est din anul 1989 s-a observat un puternic reviriment religios, ceea ce arata clar ca optiunile oficiale dinainte erau doar de complezenta si oamenii aveau de fapt cu totul alte convingeri.

Ateismul a aparut cu mult inaintea comunismului. Chiar si Grecia antica, inainte de Cristos, existau filosofi care speculau pe aceasta tema, iar in decursul istoriei in toate civilizatiile care au atins un anumit grad de cultura si libertate de expresie au aparut inevitabil si persoane atee. Cand primii ganditori marxisti si-au scris lucrarile in secolul 19, in vestul Europei trecuse deja Renasterea, se produsese secularizarea statului si optiunea non-religioasa era deja cunoscuta si tolerata intr-o oarecare masura, nu reprezenta nicio noutate.

De ce ideologia comunista a folosit ateismul? E greu de explicat pentru cineva care nu cunoaste principiile comunismului; pe scurt, acesta promoveaza o viziune materialista asupra lumii, in care supranaturalul nu are niciun rol, iar biserica si preotii sunt vazute ca unelte ale capitalismului exploatator. Poate ca factorul exploatarii a fost uneori exgerat, dar lipsa de sens si rolul parazitar al institutiilor religioase a fost intuit corect. De remarcat ca noul sistem s-a dorit a fi unul democratic, dar in practica s-a intamplat cu totul altceva.

Progresul social presupune o evolutie treptata a societatii, prin educatie si cultura. Astfel, religia si biserica trebuie tolerate, deoarece multi oameni au o legatura emotionala puternica cu ele si o distrugere a lor brusca ar crea o aversiune a populatiei credincioase fata de noul sistem, iar martirii ar ramane figuri simbolice, care desi nu au niciun merit anterior sunt recunoscuti pentru sacrificiul lor si idolatrizati. Persecutarea preotilor si demolarea bisericilor din anii ’20 in Rusia (Uniunea Sovietica) , repetata la o scara mai mica si in celelalte tari comuniste (inclusiv Romania in anii ’50), a fost o enorma greseala care a contribuit la caderea acelui sistem.

Sa fie vorba oare doar de o interpretare eronata a filosofiei marxiste? Nu, e cu totul altceva; comunism real (in sensul idealurilor sale initiale) nu a existat nicaieri, deoarece acesta implica mult mai multa democratie; in schimb, am avut sisteme staliniste, in care un partid totalitar controla puterea, iar economia de stat centralizata si-a dovedit ineficienta. Religia reprezenta un concurent pentru comunisti si nu putea fi tolerat. Vechile simboluri mistice au fost inlocuite de altele noi, dar pastrandu-si valoarea de reper: religia cu ideologia, biserica cu partidul, patriarhul cu secretarul general, profetul cu Marx, mantuirea cu utopia comunista, ritualurile cu sedintele, sarbatorile religioase cu cele laice (aniversarile comuniste) s.a.m.d.

Statele foste comuniste nu au promovat cu adevarat o societate rationalista; desi stiinta a avut sustinere, au existat si multe teorii aberante sustinute fara o baza logica (de exemplu, dezastruosul experiment agricol a lui Lysenko in urma caruia au murit de foame milioane de oameni). La fel cum in multe state capitaliste, teorii stiintifice valide sunt respinse pe baze religioase, in tarile staliniste astfel de teorii au fost respinse pe motive doctrinare.

Ateismul presupune doar negarea existentei zeilor (si a supranaturalului), nu implica convingeri politice de un anumit fel din partea respective persoane. Avand in vedere numeroasele idei irationale care erau sustinute de propaganda oficiala in statele comuniste, un ateu/sceptic adevarat ar fi trebuit sa aiba serioase rezerve fata de aceste regimuri. In niciun caz nu putem deduce ca ateismul a fost determinat de comunism. Probabil ca au existat multi oameni care, avand acces la sistemele de educatie mai bune decat cele interbelice din statele comuniste, au ajuns la concluziile ateismului, dar foarte putini au inteles cu adevarat principiile acestuia, din moment ce a existat o migratie masiva in sens opus dupa caderea cortinei de fier. Sa ai convingeri puternice inseamna sa le poti pastra in orice conjunctura, nu sa le schimbi dupa cum bate vantul. Probabil ca si religia este azi o moda in Romania pentru multi, care nu au citit Biblia si nu cunosc aproape nimic din ideile promovate de crestinism…

23

7 Răspunsuri

  1. cady
    17 octombrie 2009
  2. bau
    23 octombrie 2009
  3. Adrian
    24 octombrie 2009
  4. cady
    24 octombrie 2009
  5. sebi
    24 mai 2010
  6. sebi
    24 mai 2010
  7. Meli Meli
    8 mai 2016

Scrie un răspuns