Cand va adera Turcia la UE?

Turcia a inceput negocierile de aderare in 2005, dupa ce participase la aproape toate institutiile europene create dupa razboi si fusese asociata cu formele precursoare ale Uniunii Europene inca de la infiintarea acestora. Exista insa mari divergente in privinta aderarii acestei tari, motiv pentru care procesul va dura mult mai mult decat in cazul unor state fara probleme, cum sunt Islanda sau Croatia.

Turcia are o populatie mare (peste 75 milioane locuitori), astfel ca ar avea foarte multi reprezentanti in Parlamentul European, fiind a doua tara dupa Germania, motiv pentru care statele mari din UE ar pierde din influenta. Puterea economica a tarii este redusa, nivelul de trai fiind doar cu putin peste cel al Romaniei, iar milioane de turci traiesc si lucreaza in state din vestul Europei.

O problema politica este puterea prea mare a armatei, care refuza controlul civil, fiind autoarea a mai multor lovituri de stat in ultimele decenii. Armata este in Turcia un garant al statului laic, indepartand de la putere guverne cu accese dictatoriale sau deviatii comuniste ori islamiste. Pentru a intra insa in Uniune, armata trebuie controlata in totalitate de autoritatile politice.

Minoritatea kurda din sudul tarii, foarte numeroasa, reprezinta un alt punct sensibil. Drepturile acestei populatii sunt deseori incalcate, motiv pentru care kurzii s-au radicalizat formand o grupare paramilitara de stanga: PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan. In plus, Turcia nu recunoaste nici azi genocidul asupra armenilor din 1915, cand peste jumatate de milion de oameni au fost ucisi.

Influenta islamista este inca puternica, chiar si dupa aproape un secol de laicizare. In special in zonele rurale, drepturile femeilor si homosexualilor sunt incalcate, se mai pastreaza obiceiuri si traditii barbare, libertatea religioasa este deficitara (in special situatia necredinciosilor), iar unele grupari teroriste din Orientul Mijlociu folosesc Turcia ca ramapa de lansare spre restul continentului.

Conflictul cu Grecia s-a aplanat in ultimii ani, insa problema insulei Cipru a ramas nerezolvata. Sudul acestei tari, controlat de greci, s-a integrat in UE in 2004, iar nordul turcesc a ramas in afara Uniunii, creand o situatie tensionata in acest mic stat.

Avantajele aderarii Turciei la UE sunt insa considerabile, datorita marimii acestei tari si a pozitiei geostrategice pe care o detine. Uniunea Europeana ar avea o influenta sporita in zona marilor Negre si Caspice, acces mai facil la rezervele de petrol si gaze din Caucaz, un atu in relatia cu Rusia si tarile arabe din golf.

Desi majoritatea populatiei din UE este inca impotriva aderarii Turciei, iar multi politicieni occidentali capitalizeaza de pe urma acestui trend, sunt sanse mari ca aceasta tara sa adere in final la Uniune, insa peste multi ani, probabil dupa 2020; ratiunile economice si politice vor determina ca trendul sa se schimbe in viitor si ca statele vestice sa accepte integrarea.

9

2 Răspunsuri

  1. Logosfera
    12 august 2010
  2. Adrian
    12 august 2010

Scrie un răspuns