Ce nu-mi place la Facebook

Folosesc des Facebook, deşi (sper că) nu sunt chiar dependent; această reţea de socializare e utilă mai degrabă datorită numărului mare de persoane membre, nu este însă cea mai uşor de folosit sau cea mai buna ca design şi funcţionalitate. Iată deci care ar fi principalele ei probleme, în opinia mea:

1. Pierzi foarte mult timp. Problema nu este neapărat specifică pentru Facebook, ci pentru multe alte tentaţii online (messenger, mail, twitter, youtube etc.). Dar FB este conceput în aşa fel încât să te facă să stai cât mai mult pe site, lor le cresc veniturile din reclame direct proporţional cu durata petrecută de utilizatori pe site.

2. Provoacă dependenţă. OK, nu e chiar un drog, dar este o formă de socializare foarte adictivă, iar compania proprietară este conştientă de acest lucru şi-l cultivă în mod intenţionat – din nou, pentru a obţine mai multă publicitate, adică bani.

3. Noutăţile care-ţi apar pe pagina principală. „Top stories” sunt alese în funcţie de prietenii cu care ai interacţionat cel mai mult; astfel, degeaba ai sute de oameni în listă, vei vedea update-uri doar de la câţiva, selectaţi de Facebook după propriul algoritm.

4. Pozele ataşate la linkuri. Am mai multe site-uri de pe care postez articole pe FB şi nu mi-e clar în ce ordine alege Facebook poza ataşată; de multe ori, în loc să fie prima imagine din articol, e luată o reclamă de undeva de pe site; ea poate fi schimbată doar daca publici linkurile manual.

5. Prea multe cauze fără sens. Am fost invitat să activez pentru sute de cauze şi n-am văzut nici măcar la una să existe vreun rezultat (şi nu mă refer doar la cele româneşti); seamănă într-un fel cu site-urile de petiţii online, care sunt şi ele degeaba. Oricum, acitivismul civic se rezumă la a mai invita nişte prieteni să făcă click…

6. Aplicaţia de chat. Designul chatului este prost, obositor şi incomplet; nu se compară cu un soft de messenger serios. Nici măcar nu te poţi pune invizibil, iar când ai mii de „prieteni” asta chiar e o problemă!

7. Trimiterea mesajelor. Nu poţi ataşa fişiere la mesaje, sunt doar texte şi linkuri; e posibil ca acest lucru să se remedieze, acum că există şi adrese de mail @facebook.com – dar zău că nu mai vreau încă o căsuţă în plus.

8. Linkuri în afara Facebook. Dacă vrei să trimiţi unui prieten din afara reţelei un link la o pagină / imagine / comentariu / articol din FB şi faci copy/paste la adresa de sus din browser, sunt mari şanse să nu funcţioneze, pentru că au un sistem stupid de adrese interne.

9. Apartenenţa la grupuri. Poţi fi adăugat direct la tot felul de grupuri de către necunoscuţi, fără a ţi se cere mai întâi acordul. Nu mi se pare normal să ai după aceea de lucrat să te scoţi din ele, e timp pierdut în zadar.

10. Taguri la poze. Ideea de a fi tag-uit în poze nu e rea, mai ales că au şi o aplicaţie de recunoaştere a fotografiilor de persoane; e însă aiurea când ţi se dă tag în multe poze colective de tot felul de amici şi trebuie să le elimini manual, una câte una.

11. Conturi personale. Nu poţi face conturi decat pentru persoane, deşi ar fi normal să existe şi pentru firme sau organizaţii; aproape toţi care-şi fac pagini de Facebook îşi creează apoi şi un cont fictiv pentru a le promova, ar putea fi simplificat procesul.

12. Limita de prieteni. Nu văd de ce ar exista restricţia de 5000 prieteni, din moment ce la pagini nu există limite la numărul de fani. Oricum, cine vrea să facă promovare îşi va crea mai multe conturi pentra a eluda regula.

13. Spam în inbox. Poţi să primeşti mesaje personale de la necunoscuţi şi nu-i poţi bloca în niciun fel; te alegi cu o grămadă de spam, iar dacă eşti persoană cunoscută e aproape imposibil să mai poţi utiliza reţeaua.

14. Spam pe pagină. Dacă vrei să faci reclamă pe pagina cuiva, e simplu: dai Like, pui mesajul şi apoi dai Unlike; poţi face asta de nenumărate ori şi nu te poate bloca, astfel că mesajele comerciale nesolicitate apar tot mai des.

15. Administrare pagini. Întreţinerea paginilor este destul de dificilă, ai puţine opţiuni, mai ales când vine vorba de gestionarea mesajelor şi a fanilor; ultima actualizare făcută recent de Facebook a îngreunat şi mai mult munca administratorilor şi a urâţit aspectul paginilor.

Vouă ce nu vă place?

33

5 Răspunsuri

 1. noni
  2 martie 2011
 2. mihai
  12 martie 2011
 3. Adrian
  10 august 2011
 4. Adrian
  26 septembrie 2011
 5. madhuri
  9 februarie 2012

Scrie un răspuns