Ce sunt moastele, o forma de necrofilie ortodoxa?

Respectul fata de morti este normal, natural si uman. Dar credinta ca mortii pot interveni in viata celor vii este o superstitie veche de mii de ani, la care aproape intreaga lume civilizata a renuntat. Nu insa si romanii ortodocsi!

Ne-au ramas urme arheologice inca din preistorie in care se poate observa respectul si veneratia pe care oamenii primitivi o aveau fata de semenii lor decedati. In mult locuri se organizau ritualuri in incercarea de a comunica cu mortii si pentru a le solicita sa produca miracole. Rezultatul acestor stradanii ni-l putem imagina (daca avem macar doi neuroni care sa functioneze).

In Romania secolului 21 o parte din populatie crede ca „moastele” fac minuni. Aceste moaste sunt doar niste oase vechi, imbalsamate cu discretie de preoti – care ii mint pe enoriasi ca de fapt ele se conserva prin voia domnului. Pentru un strain care vine in patria noastra draga, imaginea a mii de oameni care fac ture in genunchi in jurul bisericilor si se calca in picioare pentru a pupa bucati dintr-un cadavru este sinistra si contribuie cu succes la frumosul nostru brand de tara.

Am mai explicat cum au loc minunile produse de moaste si sfinti. 10 000 de babe bolnave merg si pupa moastele; 9999 mor, iar una isi revine temporar; evident, nimeni nu vorbeste despre cele care mor, dar toti fac mare tam-tam de cea care si-a revenit pe moment. Normal ca si daca nu ar fi mers sa inchine la sfinti ar fi fost la fel, sansele ca o boala sa intre in remisie exista in orice context si s-a observat ca un anumit procent din bolnavi se refac, indiferent de cultura si religie. Dar cum sa le explici despre principii medicale unor oameni care cred ca nu pot lua boli daca pupa o cruce pe care au mai pus gura alte cateva mii de persoane inaintea lor!

Biserica profita de naivitatea romanilor, multi preoti castigand sume serioase din aceasta escrocherie. Iar romanii au o educatie precara, stau foarte prost cu cultura generala, nu inteleg cum functioneaza corpul uman sau legile fizicii, nu se informeaza despre asa-zisii sfinti din surse independente si aleg sa creada orice aberatii spuse de pretinse autoritati morale. Si deci isi merita sorta. Cum s-ar spune: si fututi, si cu banii luati!

14

5 Răspunsuri

 1. Bogdan Dobondi
  15 septembrie 2010
 2. soLL
  28 septembrie 2010
 3. Bianca
  28 septembrie 2010
 4. claudette
  13 octombrie 2013
 5. Loredana
  8 februarie 2014

Scrie un răspuns