Maruntaiele Balcanilor colcaie din nou; zbuciumul frustrarilor medievale intr-una din cele mai sarace regiuni ale marii Europe rasuna pana in cele mai indepartate colturi ale lumii, iar vulturii planeaza asupra lor, sperand sa inhate cate un avantaj strategic. Ce alternative exista pentru aceasta provincie rebela?
1. Ramanerea in cadrul Serbiei, ca provincie autonoma – dupa cum se poate observa, status quo-ul actual nu convine nimanui; sarbii sunt nemultumiti de agitatiile permanente ale populatiei albaneze din Kosovo, iar localnicii sunt frustrati de lipsa de interes a Belgradului, manifestata in special prin absenta investitiilor si oportunitatilor in zona.
2. Independeta provinciei – o solutie extrema, care da peste cap tot sistemul de jurisdictie european, fiind o schimbare de frontiera care contravine Acordului de la Helsinki din 1975; sarbii vor fi extrem de revoltati, putandu-se ajunge la un conflict armat care va amana sine die evolutia zonei, provincia va ramane saraca iar actiunea va crea un precedent juridic care va alimenta pretentiile altor minoritati din Europa, intr-o perioada de integrare si emancipare continentala.
3. Federalizarea Serbiei – cea mai buna solutie in opinia mea; capitala va ramane la Belgrad, sarbii vor avea orgoliul satisfacut, kosovarii vor avea suficienta autonomie pentru promovarea propriei agende (chestiunile economice si sociale fiind urgente, populatia locala se va prinde pana la urma ca nationalismul nu tine de foame si e doar demagogie), iar zona va pastra cursul pozitiv, existand posibilitatea ca in 10 ani statul sa intre in U.E.
Rusia isi va pastra atitudinea pro-sarba nu din vreo afinitate deosebita pentru sarbi sau din iluzii pan-ortodoxe (in fond e constienta ca nu va putea amana la nesfarsit integrarea europeana a Serbiei), ci mai degraba din orgoliu, pentru a mai pune bete in roate occidentului in general si americanilor in special, facand impresie buna mujicilor sarantoci, bautori de votca, de prin catunele siberiene, dar cu vise imperiale.
SUA dovedeste inca o data ca nu intelege chestiuni elementare de politica internationala, in special in aceasta zona problematica a globului. Ce motive au sa-i sustina pe kosovari? Albanezii sunt musulmani, nu se pune problema simpatiei americane din acest considerent, la fel cum nici principiile sau drepturile omului nu fac parte din agenda americana. Sa fie doar o ambitie stupida de a contra Rusia sau poate o metoda de a incetini ascensiunea Uniunii Europene?
U.E. trebuie sa ia in considerare faptul ca Kosovo nu e Scotia, Catalunia sau Bavaria, ci o provincie estica subdezvoltata, astfel ca o schimbare brusca, chiar facuta in numele unor principii, poate avea consecinte negative grave, atat la nivel local cat si continental, daca populatia din intreaga Serbie nu este pregatita sa o digere. Europa trebuie sa demonstreze ca poate rezolva acesta problema singura si ar avea de castigat daca ar refuza categoric implicarea rusilor si americanilor.
Romania isi poate demonstra rolul activ de membra a U.E. nu doar prin ralierea la decizia luata de aceasta dar si prin sustinerea propriei solutii in cadrul uniunii. Conditia de a fi luati in serios este sa avem argumente pragmatice bazate pe sistemul juridic international si interesele europene, nu povesti cu “fratii sarbi” si “comunitatea ortodoxa”. Si sa nu uitam ca avem si drept de veto in cadrul U.E., nu suntem “ratusca cea urata” primita din mila in randul lor!