COVID-19 ne-a scos cu forța din zona de confort

COVID-19 ne-a scos cu forța din zona de confort

Perioadele de creștere și stabilitate sunt bune. Ne oferă siguranță materială și psihică, ne permit să construim, să perfecționăm, să ne facem rutine benefice. Dar în același timp ne aduc și limitări, ne fac să ne mulțumim cu ce avem, nu ne încurajează să încercăm lucruri noi. De aceea crizele sunt oportunități, pentru că aduc cu ele schimbări majore.

Când contextul e previzibil, motivația noastră de a evolua este destul de redusă. Zona de confort este mult mai plăcută, nu necesită eforturi prea mari, dar nici nu aduce satisfacții majore. Ceea ce e ok pentru un timp. Dar odată cu trecerea timpului devine tot mai puțin bine. Când se instalează blazarea și resemnarea, e clar că am stat prea mult timp în situația aceea călduță și confortabilă, care nu ne-a făcut să căutăm soluții mai bune, să testăm variante noi, să progresăm.

Ideal este să putem ieși singuri din zona de confort. Uneori suntem conștienți de situația actuală, suntem capabili să ne evaluăm obiectiv și decidem pur și simplu să schimbăm ceva. Alteori ne formăm niște obiceiuri bune, care includ și componente noi, în așa fel încât evoluția să vină natural, să apară mereu noi provocări și rezolvări pentru ele. De cele mai multe ori însă, nu facem nimic până când nu „arde”, până când nu este neapărată nevoie de o modificare radicală. Iar asta se întâmplă de obicei doar când presiunea exterioară este foarte puternică și schimbarea este imperativă.

Epidemia de coronavirus are un astfel de rol. Ne obligă să ne schimbăm paradigmele, atât personale cât și colective. Pe noi ca indivizi ne pune în fața unor realități dure pe care le-am ignorat mult timp. Ne face să ne evaluăm viața actuală și să ne gândim foarte bine la ce vrem să facem în viitor. Ba chiar ne și oferă timpul pentru a lua niște decizii.

Carantina ne oferă răgazul pentru a cuantifica și planifica, pentru a analiza cum suntem și a hotărî cum vrem să ajungem. Ne pune lucrurile în perspectivă și ne provoacă să ne gândim la ce este cu adevărat important pentru noi. Ne ajută să ne amintim de toate lucrurile pe care le-am amânat, de toți oamenii pe care i-am neglijat.

Suntem într-o perioadă în care ne sunăm rudele pe care nu le-am auzit de foarte mult timp. Ne apropiem mai mult de părinți și de persoanele dragi. Ne dăm seama de importanța prietenilor și colegilor. Suntem recunoscători pentru relația pe care o avem sau ne definim mult mai bine cea pe care ne-o dorim. Avem revelația despre cât de importantă este sănătatea noastră și despre toate acțiunile noastre greșite care o pun în pericol.

Ne gândim mai bine dacă ne place jobul actual, dacă trebuie să apreciem că-l avem și să devenim mai conștiincioși sau din contră, să scăpăm mai repede de el pentru a nu ne irosi viața făcând ceva ce urâm. Ne ambiționează să începem în sfârșit să lucrăm la toate acele proiecte personale pe care le vedem ca realizări frumoase într-un viitor nedefinit, dar care nu se vor întâmpla niciodată în realitate până nu lucrăm efectiv la ele.

Admirăm acum toți oamenii extraordinari care ajută alți oameni într-o situație dificilă și ne inspiră și pe noi să devenim voluntari, să ne implicăm civic sub o formă sau alta, să facem acte de caritate sau să muncim pentru binele nostru comun, să contribuim un pic la o lume mai bună. Și poate învățăm și să nu mai conteze pentru noi deloc ce fac oamenii toxici, să ajungem într-un final la concluzia că este mai bine să construim noi ceva bun decât să criticăm mereu ce fac și ce zic alții.

Pe lângă suferința pe care o aduce multora, pandemia poate să ne aducă și lucruri bune dacă știm să o privim din perspectiva corectă. Ne poate forța să facem ceea ce ne dorim dar nu am făcut până acum. Unii dintre noi aveau nevoie de acest impuls, de această resetare generală, pentru a închide niște capitole și a începe altele de la zero. Să profităm de ea și să evoluăm spre acel ideal pe care-l avem despre noi. Care trebuie însă să devină cât mai repede un scop clar, cu termene de execuție și plan de acțiune.

243

Niciun răspuns

Scrie un răspuns