Poti sa gandesti pozitiv in Romania?

Poti sa gandesti pozitiv in Romania?

“Gandirea pozitiva” este un cliseu foarte des intalnit in multe locuri, de la cartile de “auto-educare” si sesiunile corporatiste de training pana la seminariile MLM si site-urile despre paranormal. Conceptul este in principiu corect si merita aplicat, cat timp ne pastram discernamantul si nu devenim adeptii vreunei pseudo-terapii oculte. “Positive thinking” nu este un secret universal si nici vreo solutie miraculoasa care poate rezolva toate problemele sau te poate imbogati peste noapte.

Cum functioneaza gandirea pozitiva? E o chestiune de atitudine: presupune sa-ti pastrezi optimismul si detasarea in orice situatie, sa fii proactiv, sa ai incredere in fortele proprii si sa pleci intotdeauna cu ideea ca vei reusi, orice ai incerca. Aceasta stare mentala pe care ti-o induci iti aduce cu adevarat mari beneficii, dar motivele sunt cat se poate de rationale, nu exista nici un fel de voodoo universal care sa te avantajeze. In primul rand, programandu-ti astfel starea de spirit declansezi un efect placebo; prin auto-sugestie, increderea in tine este mult mai mare si ai curaj sa faci lucruri pe care altfel nici nu le-ai incerca, din cauza fricii irationale de esec. In al doilea rand, atitudinea pozitiva, comportamentul deschis si jovial iti vor aduce admiratia celorlati, vei interactiona mai usor cu alte persoane si evident efectele pozitive se vor acumula, deoarece viata noastra este extrem de strans legata de mediul social.

De ce nu (prea) functioneaza in Romania? Pentru ca suntem o societate necrofaga! Poate ca suna exagerat, dar tumultul de feedback negativ pe care-l primesti zilnic de peste tot, atat din partea oamenilor cat si din mass media, te copleseste si iti poate frange usor spiritul, impingandu-te sa devii si tu o simpla molusca blazata. Plimbandu-te pe strazi, prin autobuze si metrou, prin institutii de stat si prin cartierele gri, vezi miile de figuri triste, cu ochi goi ramasi fara speranta. Zambetul tau detasat pare acum cinic, atitudinea ta devine o problema morala, te cuprind remuscarile si te intrebi daca ai dreptul sa fii diferit in oceanul de robotei care traiesc doar pentru a muri.

Romanii se hranesc cu suferinta semenilor, consuma cu satisfactie “stirile de la ora 5”, cu crime, violuri si accidente oribile, citesc tabloide care ciopartesc viata unor vedete mondene si exulta la aflarea unor vesti rele despre acestea, urmaresc filme de actiune unde conteaza in special numarul de morti pe minut, voteaza politicieni pentru a se razbuna pe alti politicieni intr-un perpetuu cerc vicios negativ, isi declara in gura mare dragostea crestina dar se comporta cu oamenii din jurul lor in cel mai salbatic stil de darwinism social. Suntem o tara cu nenumarate traume istorice, nu doar cele provenite din epoca comunista ci vechile noastre conflicte reprimate, ramase de secole in mentalul colectiv.

In aceste conditii, poti sa gandesti pozitiv in Romania? Poti sa inoti impotriva curentului si sa ai succes… sau macar sa supravietuiesti? Parerea mea este ca da. Societatea romaneasca este in convalescenta, isi inchide ranile, incet dar sigur. Suntem inca departe de insanatosire, poate chiar la decenii distanta, dar trendul e pozitiv si daca nu apare vreun puternic stimul negativ din exterior, de genul unui razboi, va merge pana la capat. Vor exista numeroase convulsii si uneori vom fi descurajati, observand un progres prea lent, ba chiar avand impresia ca asistam la o stagnare sau la o inrautatire a situatiei. Dar societatea noastra, periferica si izolata pana nu foarte demult, este azi ancorata la mega-trendul global si va fi fortata sa evolueze, uneori chiar impotriva propriei vointe.

Pentru ca mentalul colectiv din Romania sa favorizeze meritocratia, promovarea valorilor, dezvoltarea armonioasa a indivizilor, relatiile sociale sanatoase, respectarea libertatatilor fundamentale si democratia participativa, este nevoie de aparitia unei mase critice de oameni care sa creada in viitorul lor. Zi dupa zi, vei intalni tot mai multe expresii mirate dar optimiste in plimbarile tale prin orasele noastre amorale. Cand vom avea tot mai multi curajul sa zambim si zambetele noastre se vor intalni, se vor inmulti si vom deveni grupuri tot mai mari, tot mai putin complexate de postura lor, atunci vom simti ca se schimba ceva cu adevarat. Gandirea pozitiva este unica solutie, atat pentru un individ cat si pentru o societate; hranindu-ne cu suferinta altora si avortand la timp orice vise si idealuri ne asiguram stilul necrofag de viata si in viitor. Dar increderea in viitor ne va salva si vom scapa de blestemul “generatiilor de sacrificiu”! Lumea este in continua cadere doar pentru niste fanatici dementi. Pentru noi ceilalti, fiecare zi aduce cu ea noi oportunitati a de ne bucura ca suntem fiinte umane si putem realiza aproape orice daca ne dorim cu adevarat… si daca lucram pentru asta!

40

2 Răspunsuri

  1. Sinther
    24 februarie 2011
  2. Daniela
    26 februarie 2011

Scrie un răspuns