Cum sa te lasi de baut bere?

Berea a devenit pentru multi dintre noi o bautura de zi cu zi. Aproape ca nu exista iesire cu prietenii in oras, vizionare de meci sau alt tip de eveniment social unde sa nu fie prezenta. Ba se si presupune ca trebuie sa o bei, altfel esti privit urat de restul din gasca… Dar e bine sa bei bere?

Ce este berea?

Berea e una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice din lume, consumata de cei mai multi oameni. Varianta populara la noi se produce din malt, drojdie de bere, hamei fermentat si apa, dar in alte locuri se folosesc cartofi, mazare, orz, orez etc. Are aproximativ 5% alcool, fiind deci nevoie de cantitati mari pentru a te imbata. E o bautura populara, de socializare, preferata de toate categoriile de persoane; desi exista si variante mai scumpe, pretul berii este totusi relativ mic, astfel ca snobii o evita, considerand-o o licoare prea comuna.

Cum a aparut berea?

Berea a aparut sub diverse forme, in mai multe locuri, inca de acum 6000 de ani; la inceput, era considerata ca o parte esentiala a alimentatiei, fiind vazuta mai degraba ca un tip de mancare decat ca o bautura. Berea moderna a aparut in Europa medievala, la manastiri; principala diferenta fata de berea din antichitate era un ingredient nou care ii da gustul specific pe care-l stim azi: hameiul.

Berea ingrasa?

Da! Dar depinde cata bei. Expresia “burta de bere” n-a aparut intamplator. Berea se produce din cereale fermentate, care contin carbohidrati; o halba de bere de 500ml contine cam 150-200 calorii. Practic, daca bei zece beri ti-ai consumat doza normala de calorii pe o zi intreaga, nici nu ai mai avea nevoie de mancare! Singura problema e ca berea nu este hranitoare, nu poate inlocui mancarea normala.

De ce e bine sa nu mai bei bere?

Pe langa faptul ca, daca bei mai multe beri zilnic, vei avea un colacel de grasime in jurul burtii, mai sunt si alte efecte secundare. Berea stimuleaza apetitul, deci daca ai deja probleme cu greutatea iti va fi cu atat mai greu sa le rezolvi. Alcoolul din bere contribuie la depozitarea de grasime in organism si interfereaza cu absorbtia elementelor nutritive din mancare.

Alcoolul in general iti intuneca ratiunea, te face sa neglijezi problemele importante si sa fugi de realitate; betia e de fapt un surogat, o falsa scapare si un mod patetic de a te distra. Daca ai nevoie de bere ca sa te poti intalni cu prietenii sau sa ai curajul de a aborda persoane de sex opus, inseamna ca viata ta e destul de jalnica si de fapt ai probleme mai mari cu tine insuti, pe care eviti sa le infrunti.

Berea nu provoaca o dependenta puternica, dar se formeaza totusi un obicei care in timp devine tot mai greu de oprit. Daca calculezi ce ai putea face cu banii dati pe bere si cu timpul consumat inutil in lungi sesiuni de baut bere, s-ar putea sa-ti dai seama ca de fapt ai putea fi mult mai fericit, ai avea satisfactii reale.

Cum poti renunta la bere?

In primul rand, fa pace cu tine insuti. N-ai nevoie de bere ca sa te simti bine! Te poti distra si fara alcool la bord. Poti sa fii spontan, amuzant si dezinhibat si fara sa ai cutia de aluminiu in mana. Poti sa te uiti la meci, poti sa joci carti sau table, poti sa mergi la un chef sau la o intalnire fara sa ai sticla de bere langa tine.

Poti agata o tipa si fara sa fii beat (asta e valabil si invers). Crezi ca te apreciaza mai mult o femeie cand abia esti coerent? In niciun caz! Problema e la tine de fapt; tu n-ai curajul s-o abordezi cand esti treaz. Ti-e frica sa fii respins. Dar cu siguranta ai avea mai mari sanse sa te apropii de ea fara sa fi baut inainte. De ce ai nevoie de alcool ca sa scapi de inhibitii si retineri? Poate ca vrei doar sa faci sex si ai impresia ca singurul mod in care il poti obtine e sa fiti amandoi beti. Dar ai incercat vreodata sa intrebi o femeie direct daca vrea asta? Evident, fara sa fii vulgar si libidinos. S-ar putea sa ai o surpriza.

In al doilea rand, daca ti-e frica de reactia prietenilor tai, atunci ai o mare problema. Crezi ca esti apreciat doar daca bei cot la cot cu ei? Ce fel de prieteni sunt cei care te apreciaza doar cand esti muci, manga sau prastie? 🙂 Daca ai trecut de 16 ani, nu cred ca e cazul sa le mai demonstrezi ceva. Concursuri de tipul “cine o are mai lunga” – in cazul nostru, cine bea mai mult, au relevanta pentru o anumita varsta, dar de la un moment dat devin penibile. Daca cercul tau social te respinge cand nu te conformezi si bei bere, atunci ei sunt problema. Trebuie sa-i schimbi pe ei, sa-ti gasesti niste oameni mai inteligenti cu care sa iesi.

Ti se pare prea dur sa nu mai bei niciodata bere? Nu-ti pune o interdictie! Nu trebuie sa renunti total, daca nu vrei. Daca iti place gustul, poti sa bei cu moderatie. Trebuie doar sa inveti sa te controlezi, sa stii cand sa te opresti. Alcoolul are tendinta sa te indemne sa consumi tot mai mult; dar poti fi suficient de puternic incat sa stii sa spui “nu” la un moment dat.

Exista doua metode de a scapa de o dependenta. Terapia de soc e varianta dura dar eficienta. Te hotarasti pur si simplu ca de maine sa nu mai bei bere niciodata. Si te tii de promisiune. Nu trebuie sa-I promiti cuiva anume, doar tie insuti. E mai eficient asa; sunt sanse mai mici sa te minti si pe tine. Poate ti se pare prea drastic, dar la unele persoane doar acest sistem functioneaza.

Daca esti insa un om care se poate controla, care are ambitie si disciplina, poti incerca varianta mai soft. Adica sa reduci treptat cantitatea de bere bauta, pana ajungi la zero sau la nivelul la care consideri ca e potrivit pentru tine si nu poate degenera iar intr-un obicei. 2-3 beri pe saptamana sunt perfect acceptabile, dar trebuie sa fii sigur ca nu vei fi tentat sa ajungi iar la 8-10 beri intr-o singura zi.

Ce poti face concret pentru a nu mai bea bere?

Elimina in primul rand tentatiile. Daca frigiderul tau e plin cu badoage de bere, e greu de crezut ca vei renunta usor la ea. Poti incepe prin a nu mai cumpara deloc bere acasa. Poti apoi sa inlocuiesti berea la bar cu alte bauturi; evident, nu alcoolice, altfel n-ai facut nimic. Cele mai sanatoase variante sunt apa si sucurile naturale (fresh-urile).

Nu mai bea bere niciodata singur, asta e cel mai usor de facut, pentru ca nu exista o presiune exterioara. Cand iesi cu grupul tau de prieteni, bea cu moderatie sau refuza cu totul. Nu trebuie sa-ti fie rusine, dimpotriva; daca reactia lor e negativa, ei au o problema, nu tu. Concentreaza-te mai mult pe celelalte persoane, socializeaza mai profund, fa glume, cunoaste oamenii cu adevarat; te vei mira cat de bine te poti simti si fara replici stupide intra doua ragaituri.

Nu inlocui berea normala cu cea fara alcool. E o alternativa buna doar pentru soferi, dar si berea fara alcool ingrasa si e nesanatoasa. Nu e deci o varianta cu mult mai buna. In plus, daca faci asta doar din dorinta de a fi acceptat in grup, ca un bautor de bere, practic te minti singur din nou. Ideea e sa infrunti problemele, nu sa cauti “iesirea mai usoara”. Acest tip de compromis inseamna de fapt lipsa de curaj din partea ta; daca nici in cazul berii nu poti sa faci o schimbare reala in viata ta, cum e in alte domenii?

O situatia mai naspa este cea in care partenerul / partenera ta sunt dependente de bere. Ti-e foarte greu sa renunti tu cand el sau ea bea zilnic multe doze. Simti oarecum ca-l tradezi, ca dispare un element comun dintre voi. Dar trebuie sa intelegi ca tu ai ales varianta corecta. Nu e normal ca tu sa renunti la o alegere buna din viata ta doar din afectiune fata de celalalt. O relatie profunda nu functioneaza prin acest gen de compromisuri; mai devreme sau mai tarziu totul se va narui ca un castel de nisip.

Ai doua variante: fie incerci sa-l stimulezi pe celelalt sa faca aceasi alegere cu tine, fie sa renunti la el cu totul. Nu incerca sa-l fortezi! Nu functioneaza asa. Ii poti explica rational, il poti ajuta si motiva, dar atat; nu-l manipula, nu-l santaja, nu-l ameninta – o relatie sanatoasa nu poate contine aceste elemente.

E timpul sa te hotarasti ce vrei. Vrei ca de maine sa nu mai bei bere? Fa-o! Arunca toate berile pe care le ai in casa sau fa-le cadou unui prieten, iar de maine nu mai comanda bere niciodata, oricat de mult te-ar tenta. Vrei sa reduci cantitatea? Stabileste-ti niste limite foarte clare si respecta-le. Totul depinde doar de tine.

Iar daca vei fi mai in forma, vei avea prieteni mai buni, relatii mai fericite si sex mai de calitate… poti sa le numesti doar efecte colaterale. 🙂

34

24 Răspunsuri

  1. bautor de bere autor
    18 mai 2010
  2. BOGDAN
    19 mai 2010
  3. Adrian
    19 mai 2010
  4. Adrian
    19 mai 2010
  5. BOGDAN
    19 mai 2010
  6. BOGDAN
    19 mai 2010
  7. BOGDAN
    19 mai 2010
    • Adrian
      20 mai 2010
  8. BOGDAN
    21 mai 2010
    • Adrian
      21 mai 2010
  9. BOGDAN
    21 mai 2010
  10. BOGDAN
    21 mai 2010
    • Gogo
      13 ianuarie 2016
  11. BOGDAN
    21 mai 2010
  12. GO PLANET!
    21 mai 2010
  13. BOGDAN
    21 mai 2010
  14. BOGDAN
    21 mai 2010
  15. BOGDAN
    21 mai 2010
  16. alt bogdan
    23 mai 2010
  17. Berea
    20 februarie 2011
  18. Laurentiu
    20 februarie 2011
  19. emilia
    28 martie 2011
    • Russian
      12 septembrie 2015
  20. Gigi
    4 mai 2017

Scrie un răspuns