Ghicitorii in urina

Ma enerveaza atotcunoscatorii. Adica cei care cred ca le stiu pe toate. Bine, asta e boala nationala in Romania. Dar pe langa mioriticul obisnuit, exista o specie aparte de conspirationisti care se distanteaza de restul turmei.

Ei au acces la sfere mai inalte. Ei merg pe surse, intelg lucruri la care noi restul prostimii nu avem acces. Ei au nu doar pile, cunostinte si relatii… Au amici sus-pusi, au prieteni in servicii secrete, masonerie, politica, grupuri oculte, cercuri restranse de putere unde se decide soarta lumii zi de zi.

Pentru ei, totul e un complot. Ei prezic dezastre iminente, iar dupa ce acestea nu au avut loc, nascocesc motive complicate, jocuri malefice in zonele de influenta care au determinat amanarea preconizatei nenorociri pentru a o repune pe tapet dupa un timp, chiar mai groaznica decat inainte.

Oamenii astia simt in urina. Simt enorm, vad monstruos. Pentru ei, soarta noastra, viermi umili ce suntem, e demult decisa. Nu mai avem nicio sansa sa mai facem ceva pentru a scapa de chinurile ce ni s-au pregatit de niste personaje meschine prin camere intunecate, imbacsite de fumul gros de trabuc.

Poate doar sa avem norocul de ne alege cu grija stapanii. Sau de a evita sa fim victime colaterale. Poate daca avem bafta si prindem o sansa extraordinara, avem dreptul la un mic crampei de fericire. Asa, printre picaturile de suferinta impuse de marii licurici. Dar rar se intampla asta.

Aceste persoane cred ca sunt bine intentionate. Cred ca ne dezvaluie niste informatii extraordinare care ne pot schimba viata. Cred poate si-n revolutii spontane generate de citirea unor mesaje pe forumuri online. Dar ce obtin de fapt? Si mai multa blazare. Resemnarea unora care-i cred partial, fanatismul (si bolile psihice) ale altora care-i cred prea mult.

Conspirationismul nu aduce nimic bun. E o capcana cultivata de niste frustrati care nu pot intra tocmai in culisele pe care le denigreaza. Dar gandirea critica, responsabilitatea individuala, exercitarea tuturor drepturilor democratice, cultivarea libertatii individuale si solidaritatea cu ceilalti aduc mult mai multe beneficii.

16

Niciun răspuns

Scrie un răspuns