Pe scurt, despre partidele romanesti si doctrinele lor

In ordinea numerelor de pe tricou…

PDL. Un partid-ghiveci, cu nume liberal, sigla socialista si orientare populara; desprins din fostul FSN si umflat artificial cu numerosi traseisti, PDL a fost multi ani membru al Internationalei Socialiste, a fuzionat apoi cu PLD-ul rupt de la liberali pentru ca mai tarziu sa intre in PPE (Partidul Popularilor Europeni); unii membri intelectuali au cerut cu insistenta o clarificare a orientarii, in sensul pozitionarii ferme ca partid de dreapta, dar ramane de vazut daca si votantii partidului vor accepta acest lucru – multi dintre ei fiind „proletari”.

PSD. Partidul si-a afirmat de la inceput orientarea de stanga; originile sale comuniste ii sunt deseori reprosate de adversarii politici; prin asimilarea fostului PSDR s-a reusit integrarea in familia socialistilor europeni, marcata si prin acceptarea rosului ca culoare reprezentativa a partidului; exista insa problema mai multor membri marcanti cu averi foarte mari dobandite dubios, a masurilor de dreapta luate la presiunile externe (guvernul Nastase a fost cel mai liberal de dupa revolutie) precum si a populismului care inca predomina in discursurile multor lideri.

PNL. Partid liberal nascut din fuziunea numeroaselor grupuri care aveau aceasta orientare la inceputul anilor ’90; desi isi asuma doctrina, nu si-a pus-o deloc in aplicare in momentul in care avut ocazia, guvernarea Tariceanu fiind mai degraba populista, permitand cresterea substantiala a birocratiei, marirea deficitului, interferenta bisericii in treburile statului, restrangerea drepturilor individuale si favorizarea catorva mari companii (clienti politici) in defavoarea micilor intreprinzatori.

UDMR. Acest grup politic reuneste mai multe doctrine, fiind de fapt o alianta care reprezinta intreaga comunitate maghiara, cu un proces democratic intern substantial in care diversele platforme concureaza pentru obtinerea de locuri in structurile de partid; UDMR si-a atins obiectivele pas cu pas, desi a coabitat la guvernare cu partide de orientari diferite.

PRM. Partid nationalist, format din fosti securisti ratati, are uneori accente nostalgic-comuniste, alteori de extrema dreapta, este conservator d.p.d.v. social si nu are un program economic; aceasta formatiune politica aduna voturile frustratilor, nu are nicio sansa sa ajunga la guvernare intr-o perioada de stabilitate si are prea putina aderenta in randul tinerilor pentru a provoca miscari sociale serioase.

PC. In restul lumii, conservatorii sunt partid de dreapta; in Romania, sunt de stanga, aliati cu PSD; in trecut avea o orientare „umanista” (social-liberala), tranformandu-se peste noapte in opusul ei; partidul este de fapt o anexa a trustului de presa Intact, nu are personalitati, program sau perspective, reuneste oportunisti si foloseste santajele politice pentru a intra la guvernare de cate ori poate.

PV. Verzii nu au nicio sansa pe scena politica romaneasca; singurul lor atu este sustinerea grupului verde din Parlamentul European, dar in tara nosatra nu au oameni dedicati acestui scop, exista prea putin interes pentru ecologie, multe din ideile lor sunt deja inscrise in platformele altor partide si uneori sustin cauze aberante pe baza unor mituri.

PAS. Singurul partid de extrema stanga din Romania, membru in grupul european marxist, este lispit total de substanta, avand putini membri, majoritatea in varsta (fosti nostlagici comunisti); conjunctura este favorabila pentru cresterea unui partid de stanga radical, dara fara sprijinul tinerilor si un program adaptat la secolul XXI, PAS nu poate acoperi aceasta nisa.

PNTCD. Crestin-democratii romani au ramas in degringolada de la pierderea alegerilor din 2000, nefiind capabili nici pana azi sa-si clarifice structura si sa adopte un plan realist de revenire in prim-planul politic; dupa demisia lui Marian Milut exista sanse ca acest partid istoric sa se regrupeze, dar pentru a creste substantial in optiunile alegatorilor si a deveni o alternativa reala pe dreapta esicherului politic e nevoie sume mari de bani, greu de obtinut.

14

2 Răspunsuri

  1. sintetic
    2 iunie 2010
    • Adrian
      2 iunie 2010

Scrie un răspuns