Problema irlandeza

Problema irlandeza

Electoratul irlandez a respins noul tratat de reforma al Uniunii Europene. Irlanda a fost singura tara care a organizat un referendum pentru aprobarea acestei noi forme de constitutie europeana. Oficialii U.E. sunt foarte dezamagiti de acest rezultat, care poate bloca evolutia institutionala a intregii Uniuni in urmatorii ani.

Decizia alegatorilor irlandezi este paradoxala, avand in vedere faptul ca tara lor a beneficiat cel mai mult de ajutoarele europene, fiind cel mai de succes exemplu de coeziune economica de pe intregul continent. Daca in urma cu 30 de ani multi irlandezi emigrau in Statele Unite din cauza saraciei, azi acest stat are printre cele mai mari niveluri de trai din lume.

Este adevarat ca bogatia acumulata in ultimele decenii nu s-a distribuit uniform. Irlanda a fost condusa mult de timp de forte de dreapta, care au favorizat dezvoltarea economica printr-o politica fiscala inteligenta dar nu s-au ocupat destul de problemele sociale. De asemenea, Irlanda este un fief catolic, cea mai religioasa tara din vestul continentului, astfel ca religia si traditia influenteaza inca negativ progresul social.

Irlandezii au dat dovada de ingratitudine. Gestul lor afecteaza toate statele europene si este motivat de o lipsa de viziune pe termen lung. Cand 0,1% din populatia continentului hotaraste pentru intreaga Uniune, este clar ca sistemul democratic nu functioneaza corespunzator. Politicienii populisti si demagogi din Irlanda au profitat de problemele interne existente in tara si au dat vina pe U.E. pentru a castiga voturi. Electoratul le-a cazut in plasa si a ales prin votul sau stagnarea intregii Europe. Cine va avea de castigat din asta? Poate doar cativa becalieni locali…

7

Niciun răspuns

Scrie un răspuns