Romania si gazul rusesc

La fiecare inceput de an presa baga spaima in populatie, pe ideea ca “iar vor scumpi rusii gazul”. Se creeaza scenarii dramatice in care bietii romani vor ingheta in case. Evident, e o prostie. Doar 30% din gazul consumat in Romania provine din import (adica din Federatia Rusa), iar consumul populatiei ar putea fi asigurat, in caz de urgenta, integral din surse interne.

Cum ar putea fi tara noastra mai putin dependenta de gazul din Rusia? Pai sa analizam pe ce se consuma gazul. Cel casnic merge pe incalzire si gatit. Gatitul se poate face pe aparate electrice. De ce in Germania (care importa de la rusi 90% din gaz) se pot folosi aragaze electrice iar in Romania nu? Ba chiar esti privit prost daca iti cumperi asa ceva. Statul nu poate incuraja aceasta orientare? Incalzirea se poate face la fel, prin radiatoare si centrale termice de apartament pe curent. La fel, centralele mari de cartier pot fi modificate pentru a putea folosi alti combustibili – daca curentul e prea scump, se pot folosi resturi lemnoase sau gaze provenite din deseuri.

La nivel de industrie, e necesar sa se pastreze doar acele utilaje care folosesc direct gazul pentru compusi chimici; in toate restul sectoarelor unde este folosit pentru incalzire se pot gasi inlocuitori, respectiv curent electric sau alte alternative. E o chestiune de alegere: da, curentul e mai scump, dar si dependenta de o tara straina costa. Depinde de prioritatile Romaniei si de ce valorizeaza mai mult. Probabil ca construirea unor noi conducte care sa lege Romania de tarile din Caucaz este totusi mai ieftina decat inlocuirea a milioane de aparate casnice si schimbarea unor industrii intregi…

UPDATE 08-04-2010: New York Times are un articol foarte bun pe tema asta; se pare ca aparatele de gatit prin inductie electromagnetica sunt foarte convenabile, consuma putin curent, sunt relativ ieftine si ecologice. Cred ca peste 5 ani vor ajunge in fiecare casa. E un trend care merita studiat.

16

3 Răspunsuri

  1. markos
    16 ianuarie 2010
  2. Micumed
    20 ianuarie 2010
  3. Adrian
    20 ianuarie 2010

Scrie un răspuns